Momentum: Varga Mihály október 23. előtt épp a posztszovjet kémbank főnökének gratulált

A Nemzetközi Beruházási Bank elnökének KGB-s apja 1956-ban épp a forradalom ellen dolgozott, írja Berg Dániel. 

2020. október 22., 17:42

Szerző:

Varga Mihály pénzügyminiszter az ‘56-os megemlékezések előestjén a Budapesten működő, Putyin-féle posztszovjet kémbank főnőkével, Nyikolaj Koszovval parolázik, írja Berg Dániel momentumos politikus a Facebookon. Valóban, Varga Mihály szerdán kitett egy képet, ahogy Koszovnak gratulál: "Gratuláltam Nyikolaj Koszov úrnak, a Nemzetközi Beruházási Bank elnökének, aki hazája egyik legmagasabb elismerését, az Alekszandr Nyevszkíj-rend kitüntetést vette ma át. Elnök úr sokat tett azért, hogy a bank egyre bővülő magyar hitelezést is folytat." 

Berg azt írja "A találkozó szimbolikája már alapból problematikus. Koszov apja, az idősebb Nyikolaj Koszov, a KGB meghatározó embere volt Budapesten a kommunista diktatúra idejében, egyik első megbízása pont az ‘56-os forradalom aláásása, letörése volt". 

A Demokrata párti külügyi szakértő Robert Menendez szenátusi külügyi bizottsági jelentésében épp azt rója fel Orbánéknak, hogy megnyitották az oroszok előtt az EU-t és a NATO-t, és a Nemzetközi Beruházási Bankot is megemlíti név szerint. 

De nézzük, milyen beszédet is mondott október 22-én Varga a Pénzügyminisztériumban '56-ról az MTI szerint:" Ma fejet hajtunk azok előtt, akik bátorságukkal és önfeláldozásukkal világtörténelmet írtak 1956-ban. Azt a tudatot, hogy nekünk is jogunk van szabad nemzetként élni, jogunk van múltunkhoz és jogunk van ahhoz is, hogy magunk alakítsuk jövőnket, már soha többé nem lehetett elvenni, sem megtorlással, sem kedvezményekkel" - emlékeztetett Varga Mihály az 1956. októberi eseményekre. "Múltunk örökül hagyta ránk feladatainkat, hogy vegyük ismét birtokba történelmünket, hogy a magunk módján építsünk független országot, hogy megvédjük mindazt, amit elértünk". 

 

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.