Varga Judit államtitkár keményen kiosztotta Jean-Claude Junckert a Fidesz bírálatáért

2018. december 30., 14:20

Szerző:

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker a Welt am Sonntagnak adott interjúban azt mondta, hogy a Fidesz politikája ma már nem egyeztethető össze a konzervatív pártcsalád, az Európai Népárt értékeivel, ő pedig ugyan kezdeményezte Orbán Viktor alakulatának a kizárását, ezt az EPP-ben elutasították. Ezen felháborodva vasárnap Varga Judit, az Orbán-kormány EU-s kapcsolatokért felelős államtitkára billentyűzetet ragadott, és a Facebookon azt írta:

 

Juncker egyébként 2016. november 26-án a kubai vezető öccsének, Raúl Castrónak küldött részvétnyilvánító táviratában írta, hogy Fidel Castro sokak számára hős volt, az alakját pedig a történelem fogja megítélni. Ami Karl Marxot illeti, a német filozófus trieri szobrának a felavatásán, 2018. május 4-én azt mondta, Karl Marx nem felelhet a követőinek  rémtettiért. Diszkrét bája pedig – fűzhetjük hozzá – nemcsak annak lehet, hogy Varga kissé elferdítette az igazságot. hanem annak is, hogy a Junckerrel készült interjú szemléjéből  az MTI első körben kihagyta a részt, amelyben az Európai Bizottság elnöke a Fideszt bírálta.

Juncker évek óta kritizálja Orbán-kormányt a demokratikus intézményrendszer leépítését célzó intézkedések miatt,  Orbán Viktor pedig 2014-ben nem is támogatta a luxemburgi politikus kinevezését az Európai Bizottság elnökének. A magyar miniszterelnök eleinte támogatta Junckert, de ezt a támogatást megvonta tőle, miután a bizottsági elnök Viviane Reding akkori igazságügyi biztosnak adott igazat az Orbán-kormánnyal folytatott vitában.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.