Van egy magyar város, amely egyetlen középkori műemlékre lehetne büszke, de most téglánként szétlopják azt is

2018. július 13., 15:57

Szerző:

Szentes határában áll a város egyetlen középkori műemléke, az ecseri templomrom. Az épületmaradvány a szántóföld közepén áll, a Szentesről Szarvasra vezető út mentén. A környékét szépen lekaszálták, látszik, hogy vannak, akiknek szívügyük a templomrom.

Ám az is szembetűnő, hogy nem mindenki a rom megőrzésén munkálkodik. A 13. század második felében épült templom maradványait ugyanis valakik megbontották, egyszerűbben szólva

téglát loptak.

– írja a Délmagyar.

A templomról csak kevés írásos feljegyzés maradt, a város honlapján talált információk szerint a templomhajó ablakai román stílusúak voltak. A szentély nyolcszögletű volt, amely három oldalával apszist képezett a hajóval. Az építmény jellegzetes román falazású.

Fotó: Wikipédia

A lap munktársának helyi kísérője a múlt héten vette észre, hogy három helyen is megbontották a templomromot. Annyi vörös téglát vittek el, amennyi mondjuk egy kisebb szalonnasütő építéséhez elég. Sajnos nem ez volt az első ilyen eset.

Mivel azonban nem történt tettenérés, hiába jelentenék fel az ismeretlen elkövetőt, nem valószínű, hogy ki tudnák nyomozni a rendőrök, hogy ki volt.Egy vadkamera felszerelése jekenthetne megoldást a problémára – idézte a kísérőt a lap.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.