Választási malac: pont az önkormányzati választások előtt adna az Orbán-kormány egyhavi bért a közmunkásoknak

2019. június 27., 10:14

Szerző:

A korábbi években az Orbán-kormán nyugdíjprémiummal szórta meg a lakosságot az éppen aktuális választásokhoz közeledve, idén azonban a közmunkások járhatnak jól a kormányzati kampányköltségvetéssel. A belügyi és igazságügyi tárca már ki is dolgozta azt a javaslatot, ami szerint a közmunkások jelentős része, legalább 100 ezer ember egységesen kapna bruttó 73 377 forintot, ami a havi közmunkás bér 90 százaléka – tudta meg a hvg.hu.

Gyöngyöspatai közmunkások

A közmunkások bérét ugyan a központi költségvetés állja, azonban

a munkákat a helyi polgármesteri hivatalban osztják ki, a pénzt is rajtuk keresztül kapják a közmunkások.

A szegénységben élők több településen is a helyi polgármester döntésétől függnek, aki a szűkös keretre hivatkozva nem mindenkit von be a közmunkára, de sajnos gyakran a helyi hatalom eszközeként használják a polgármesterek a közmunkát: aki kritizál, az nem kap.

A hivatalos álláspont szerint az egyszeri támogatással azok álláskeresését szeretnék támogatni, akik az idén legalább 90 napot dolgoztak közmunkásként. Nem lehet azt állítani, hogy ez nem jönne jól a létminimum fenntartásához sem elegendő közmunkásbérből élőknek, de a fentebb bemutatott gyakorlat miatt előfordulhat, hogy a egyes polgármestereken keresztül a helyben "hűséges" közmunkásokat tudják jutalmazni, akik egyébként is több munkát kapnak.

A hvg.hu-nak nyilatkozott a Közmunkás Szakszervezet társelnöke, Vécsi István, aki szerint

várhatóan az őszi választási kampányban fogják kiosztani a pénzt, ami így inkább egyszerű szavazatvásárlásnak tűnik.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.