Választási csalás gyanújával feljelentik a Fideszt

2017. december 7. 10:23 - szerző: 168 Óra

Csalás gyanújával tesz feljelentést tesz a Fidesz hét évvel ezelőtti plakátvásárlásai miatt Szigetvári Viktor. Az Együtt választmányi elnöke ezt annak kapcsán jelentette be, hogy az Állami Számvevőszék szerdán 330 millió forint tiltott támogatás elfogadásával vádolta meg a Jobbikot, és ennek dupláját róná ki rá büntetésként.

Szigetvári emlékeztetett: a Kantar Media plakátpiaci auditja alapján 2014 tavaszán, február és április között a Fidesz–KDNP több mint 743 millió forint értékben használt közterületi hirdetést.

Az összeg önmagában annyi, mint amennyit a hivatalos közlönyben a pártszövetség a teljes kampányidőszakra kiadásként elszámolt – írta az Együtt vezetője.

A bevett piaci ár alatti kedvezményekkel való plakáthasználat persze a Fidesz 2014 tavaszi parlamenti választási kampányára is megáll. Ezt is vizsgálni kell, mondta a politikus, egyben felszólította Domokos Lászlót, az ÁSZ elnökét, rendeljen el célzott vizsgálatot a Fidesz 2014-es plakátkiadásait illetően, mivel joggal feltételezhető, hogy a tavaszi kampány alatt áron alul kapott plakáthelyeket. 

Az ügyben egyébként korábban már Juhász Péter, az Együtt elnöke is feljelentést tett, igaz, ő a kampányfinanszírozási szabályok megsértése miatt. A Fidesznek ugyanakkor nemcsak három, de hét évvel ezelőtt is sikerült bravúrosan alacsonyan tartania kampányköltségeit, a 2010-es országgyűlési választások előtt rekordolcsón plakátolhatott. A portál birtokába került dokumentumok szerint a Fidesznek a jelenlegi listaárakon nagyjából egymilliárd forintot kellett volna átutalnia a laptulajdonos, Simicska Lajos érdekkörébe tartozó Mahir Cityposternek azért, amit 23 millióval rendezhetett. Ráadásul a Fidesz 2010-es kampányát szervező Hír TV Műsorszolgáltató és Hirdetésszervező Zrt. mostani vezetése nem találja annak nyomát, hogy hét évvel ezelőtt a költségeket kiszámlázták volna a pártnak. Az előkerült adatok alapján pedig úgy tűnik, hogy 1300 plakátot számla nélkül helyeztek ki annak idején, ám az ügyészség meglepő módon nem vizsgálata a gyanút.