Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Megtámadták a választás eredményét, egyelőre nem alakulhat meg az Országos Roma Önkormányzat

2019. november 18. 10:20 - szerző: 168 Óra/MTI

Jogorvoslati kérelem érkezett a roma nemzetiség országos választásának eredménye ellen, így egyelőre nem emelkedhet jogerőre az október 13-ai választás eredménye és nem alakulhat meg az Országos Roma Önkormányzat.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) múlt héten csütörtökön állapította meg a roma nemzetiség október 13-ai országos nemzetiségi választásának eredményét, miután a szabálytalanságok miatt november 3-án megismételt sárkeresztúri szavazás eredménye is jogerős lett.

Önkormányzat 2019 - Elkezdődött a szavazás
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az NVB csütörtöki határozatában állapította meg az egyes listák által szerzett mandátumok számát. Eszerint az Országos Roma Önkormányzatban (ORÖ) a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség 20, a Fiatal Romák Országos Szövetsége 18, a Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezete 5, a Phralipe Független Cigány Szervezet Országos Szervezete - Központi Szervezet 4 mandátumot szerzett. Az eredmények alapján a Lungo Drom elveszítette többségét a 47 tagú országos önkormányzatban.

A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint az NVB eredménymegállapító határozata ellen azonban vasárnap jogorvoslati kérelem érkezett, így a választás eredménye nem emelkedhetett jogerőre, így nem alakulhat meg az ORÖ. A felülvizsgálati kérelemről a Kúria legkésőbb csütörtökön dönt.

A nemzetiségek jogairól szóló törvény szerint az országos nemzetiségi önkormányzat testületének alakuló ülését az NVB elnöke hívja össze a választást követő harminc napon belüli időpontra, ezt azonban, mivel még nem jogerős a választás eredménye, egyelőre nem tudta megtenni.

A többi nemzetiség országos választásának eredménye már korábban jogerőre emelkedett és a képviselők átvehették megbízólevelüket.

Azt a Népszava írta meg október elején, hogy a botrányokba keveredett fideszes országgyűlési képviselő, és a Lungo Drom vezetője, Farkas Flórián ismét pályázik az ORÖ-elnökségre. Farkas Flóriánnak csak az egyik botránya, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) büntetőeljárást javasolt Magyarországnak az akkor Farkas Flórián vezette ORÖ égisze alatt zajló roma felzárkóztatási programban, a 2014-ben alapított Híd a munka világába szövetkezetben eltűnt EU-s támogatások miatt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma végül inkább visszafizetést kért az ORÖ-től úgy, hogy 1,3 milliárd forintot átvállalt a veszteségből, hogy a szervezetnek csak a fennmaradó 300 milliót kelljen előteremtenie.