Valamivel többen vannak, akik nem hiszik el a kormánynak, hogy létezik Soros-terv

2017. október 20. 10:11

A magyarok 43 százaléka szerint nem is létezik Soros-terv, és 57 százalék inkább rossz ötletnek gondolja az ezzel kapcsolatos „nemzeti konzultációt” – ez derül ki az Iránytű Intézet kutatásából, amit a Magyar Nemzet megbízásából készített.

39 százalék gondolja úgy, hogy inkább létezhet a kormány által a milliárdos üzletembernek tulajdonított terv, 18 százalék pedig nem tudott, vagy nem akart válaszolni a kérdésre.

Leginkább a kormánypárti szavazók hisznek abban, hogy önálló tervként kell kezelni Soros György többször, több változatban leírt elképzeléseit, náluk kétharmad ez az arány, de még a Fidesz-KDNP támogatói között is van 16 százalék, aki szerint nem létezik terv.

Az ellenzéki pártok közül a Jobbik táborában vannak a legtöbben, 39 százaléknyian, akik osztják a kormány által sulykolt elképzelést a Soros-tervről. Az MSZP-szavazók nagyjából ötöde, a DK-szimpatizánsok 16, az LMP támogatóinak 14 százaléka hisz a terv létezésében. A Jobbikot pártolók 45, a baloldali ellenzéki pártok 60-70 százaléka véli úgy, hogy a Soros-terv kitaláció.

A „nemzeti konzultációt” inkább elutasítják az emberek: 57 százalék szerint rossz ötlet, csak minden harmadik ember tartja jónak. Még a kormánypártok táborában sem elsöprő, a Fidesz-KDNP szavazók 57 százaléka tartja jó ötletnek, 29 százalékuk szerint nincs rá szükség. A jobbikosok 64, az MSZP-sek 69, az LMP-sek 86, a DK-szavazók 92 százaléka gondolja úgy, hogy felesleges a kiküldött kérdőív.