Van megoldás a kihalás szélén álló állatok megmentésére: a klónozás

A Przsevalszkij-ló első ránézésre nem különbözik fajtársaitól, pedig klónozás révén megszületett egyed.

2020. október 15., 10:24

Szerző:

A szakértők bíznak benne, hogy a csikó új reményt adhat a kihalás szélén álló vadlovak számára - írja a Phys.org nyomán a 24.hu. 

A Przsevalszkij-ló a vadló egyetlen élő alfaja, amely eredetileg a közép-ázsiai sztyeppéken volt honos. Az állat egykor kihalt a természetben, utóbb viszont a tenyésztési programoknak köszönhetően sikerült növelni az egyedszámot, és visszatelepítések is történtek. A becslések alapján a súlyosan veszélyeztetett állat populációja jelenleg mintegy 2 ezer példányból áll.

A San Diegó-i Egyetem csapata Kurtot az 1980-as években egy csődörtől begyűjtött bőrsejtek alapján klónozta – a sejteket egy több mint 1100 faj és alfaj mintáit tartalmazó „fagyasztott állatkertben” tárolták. Oliver Ryder, az intézmény genetikai igazgatója szerint a módszerrel visszahózhatóak a génállomány egyébként elvesző elemei.

Bár az alfaj megóvásáért az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tettek, problémát jelent, hogy az alacsony egyedszám miatt csökken az állatok genetikai sokfélesége, ami hat az alkalmazkodó-képességükre is. A kutatók úgy gondolják, hogy a már elpusztult példányoktól vett mintákat felhasználva, klónozással javíthatnak a helyzeten. A projektben a San Diegó-i Állatkert mellett egyéb intézmények is részt vesznek.

Az 1980-as években begyűjtött egyik sejt segítségével megtermékenyítettek egy petesejtet, ezt pedig egy kancába ültették be. Kurt augusztus 6-án született. A cél az, hogy a példányt később felhasználják a tenyésztési programokban.

 

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.