Kádár János mellszobrát is ellopta egy budapesti múzeum raktárából a műtárgytolvaj muzeológus

2019. augusztus 29., 09:23

Szerző:

A Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség jelentős értékre folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt emelt vádat egy 64 éves egykori főmuzeológus ellen, aki egy budapesti múzeum raktárából 2016. év őszétől 2017 októberéig 20 darab kisplasztikát, 73 darab metszetet és 56 darab festményt tulajdonított el a rábízott gyűjteményből – írja az ügyészség.

Az eltulajdonított műtárgyak XX. századi művészek alkotásai, de voltak köztük ismert és ismeretlen művészek XVIII. és XIX. századi festményei, rézkarcai, litográfiái is.

A vádirat szerint a vádlott a műtárgyakat egy Budapest, VII. kerületi régiségboltban legalább 3,1 millió forint vételáron értékesítette. Mintegy 30 millió forint értékben lopott el alkotásokat.

A rendőrség Pátzay Pál Kádár Jánosról készült kisplasztikája kivételével megtalálta és házkutatásokon lefoglalta az eltulajdonított műtárgyakat, amelyeket visszaadott a feljelentést tevő múzeumnak.

Fotó: Pintér Aukciós Ház

A büntetlen előéletű vádlott beismerte a bűncselekményt. A kerületi ügyészség arra az esetre, ha a bírósági előkészítő ülésen a vádlott továbbra is beismeri a tettét, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, 2 év – végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztést és pénzbüntetés kiszabását indítványozta. Emellett az értékesítési összeg erejéig vagyonelkobzás alkalmazását is kezdeményezte.

(A 444 nyomán.)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.