Vádat emeltek Gulyás Márton és társai ellen az Állami Számvevőszék épületének a megrongálása miatt

2020. január 6. 10:12 - szerző: 168 Óra/MTI

Vádat emelt a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség tizenegy férfival szemben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) épületének tavaly januári megrongálása miatt – közölte a fővárosi főügyész hétfőn az MTI-vel.

Ibolya Tibor közleményében azt írta, műemlék megrongálása miatt a kerületi ügyészség büntetővégzés meghozatalát indítványozta.

A tizenegy vádlott – 31 és 59 év közötti férfiak – három társukkal az Állami Számvevőszék tevékenységét kifogásolták, és ennek kifejezésére 2018. január 17-én a kora délutáni órákban a számvevőszék V. kerületi, Apáczai Csere János utcai székházához mentek. A műemléki védettség alatt álló, állami tulajdonú épület falára narancssárga festéket öntöttek, majd azt ecsetekkel szétkenték.

– A székház falán mintegy 2 méteres magasságig, illetve a járdán festékfoltok képződtek, amelyek eltávolítása az épületen állagsérelemmel járt – írta a főügyész. Hozzátette, az okozott kár meghaladja a 3,2 millió forintot.

Az ügyészség a Pesti Központi Kerületi Bíróságon azt indítványozta, hogy a bíróság tárgyalást mellőzve, büntetővégzéssel szabjon ki egy vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést, tíz társával szemben pénzbüntetést.

Tavaly januárban a Közös Ország Mozgalom tagjai narancsszínű festékkel – megfogalmazásuk szerint „Fidesz-színűre” – festették az Állami Számvevőszék épületét. Gulyás Márton ezt azzal indokolta, hogy az intézmény a Fidesz-KDNP kormány hatalmi eszközévé vált.

 

Akciójukat azután tartották, hogy a Fidesz korábbi országgyűlési képviselője, a Domokos László vezette Számvevőszék sorra büntette az ellenzéki pártokat tiltott pártfinanszírozás címén, a Fidesz ügyeit azonban egyáltalán nem vizsgálta.

Gulyás Márton korábban a Sándor-palotát festékpatronnal dobálta meg, ami miatt 300 óra közmunkára ítélték.