V4-csúcs – Orbán: Az európai jövő a visegrádi négyekben van

2017. március 28. 18:11

Az európai jövő a visegrádi négyekben (V4) van – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő kedden Varsóban, a Közép- és kelet-európai innovátorok kongresszusa (CEE Innovators Summit) elnevezésű konferencián, amelyen V4-es kollégáival – a házigazda lengyel, valamint a szlovák és a cseh kormányfővel – közösen vett részt.

A miniszterelnök a pódiumbeszélgetésen kifejtette: arra számít, hogy az európai fejlődés súlypontja a kontinens nyugati részéről a közepére fog kerülni. Ezt egyrészt azzal magyarázta, hogy tőlünk nyugatra mindenhol jelentősen változik az etnikai, társadalmi összetétel, ami szerinte hátrányos, „mi ettől megvédjük magunkat, és ez a mi oldalunkon nagyon nagy előny”. Másrészt a V4-ek országainak továbbra is erős kulturális talapzata van, amelynek lényege, hogy bár modern társadalmak, de megmaradnak a keresztény fundamentumoknál – mondta.

Emellett – folytatta a kormányfő – Közép-Európában töretlen a hit a családokban, ami a gazdasági fejlődésnek is óriási versenyelőnye.

Azzal is érvelt a térség mellett, hogy Közép-Európában nem azokat becsülik, akik ügyeskednek, hanem azokat, akik letesznek valamit az asztalra. Ezért itt nem fog kiépülni egy segélyalapú társadalmi rendszer, ehelyett egy munkaalapú épül ki, ami szintén nagy előny – fogalmazott.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Úgy összegzett: „Ha Európában van jövő, akkor az elsősorban Közép-Európában van.” Szerinte ugyanis a nyugatiak olyan „hátizsákokkal” indulnak a versenyfutásba, amelyekkel nehéz lesz boldogulni.

A miniszterelnök arra számít, hogy nyolc-tíz év múlva úgy fognak beszélni a V4-ekről, mint Európa legerősebb gazdasági motorjáról.

A visegrádi együttműködést méltatva azt is mondta: hiszi, hogy a visegrádi tagállamok meg tudják újítani az európai demokráciát és az egész Európai Uniót.

Orbán Viktor Magyarországra kitérve kifejtette azt is: bár az ország kijött a pénzügyi válságból, de a gazdasági növekedés háromszázalékos sávban van, ami a közepesen fejlett országok csapdája. A kérdés az – magyarázta –, hogyan lehet erről a szintről felugrani az ötszázalékos bővülési sávba.

Innovációra, teljesen más gazdasági gondolkodásmódra van szükség – szorgalmazta a kormányfő, majd megjegyezte, hogy ennek jegyében Magyarországon az innovációra szánt forrásokat kivették a minisztériumi struktúrából, áttették a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapba, és így egy bátrabb fejlesztéspolitikát folytatnak.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy ő a 2008-as pénzügyi válságot – ellentétben az európai vezetők egy tekintélyes részével – egy strukturális válságnak tartja, amely versenyképesség-vesztéssel járt. A versenyképesség visszaszerzéséhez szerinte meg kell újítani a politikát, nem lehet ugyanazokat a válaszokat adni, mint korábban. Magyarország ezért a korábbiakhoz képest egy teljesen más útvonalon indult el – mondta.

Fico: Növekedni fog a V4-ek jelentősége


A visegrádi csoport nem helyettesítheti az Európai Uniót, de jelentősége növekedni fog – értékelte Robert Fico szlovák kormányfő kedden Varsóban, az országcsoport csúcstalálkozója alkalmából szervezett, a térség innovációs kezdeményezéseivel foglalkozó kongresszus pódiumbeszélgetésén.

A szlovák miniszterelnök rámutatott: tíz évvel ezelőtt még az országcsoportot „formálisnak látták”, nem tulajdonítottak neki nagyobb jelentőséget. Az, hogy jelenleg az uniós színtéren a V4 tagországait „gyakran bírálják, azt jelenti hogy eredetiek, új témákkal állnak elő” – fogalmazott.

„A V4 nem helyettesítheti az EU-t, de jelentősége növekedni fog” – jelentette ki Fico, rámutatva, hogy az országcsoport az itt lakó több mint hatvanmillió embert képviseli. A V4-ek tiszteletben tartják egymás „specifikus vonásait, s ha valamiben nem értenek egyet, a közös nevezők keresik” – értékelte.

A pódiumbeszélgetés végén aláírt közös, az innovációs kezdeményezések támogatásáról szóló egyezményre rámutatva elmondta: „Azok az eredmények, amelyekre a V4-ek közösen jutnak, igenis pragmatikusak.”

(MTI)