Meglepően szoros a budapesti I. kerületi polgármesteri posztért folyó harc, eddig biztosan álló várat veszíthet a Fidesz

2019. szeptember 19., 18:40

Szerző:

Noha a Fidesz egyik legstabilabb kerületeként volt eddig ismert a budai várnegyedet is magába foglaló I. kerület, a Závecz Research friss közvélemény-kutatása szerint nagyon szoros az önkormányzati választások előtt a kormánypárti és az ellenzéki jelölt támogatottsága – írja a hvg.hu egy keddi, Karácsony Gergellyel folytatott háttérbeszélgetés nyomán.

  • 31 százalék támogatja Nagy Gábor Tamás jelenlegi polgármestert,
  • 29 százalék támogatja V. Naszály Mártát, az ellenzéki pártok közös jelöltjét,
  • a többi megkérdezett nem tudott vagy nem akart válaszolni.
Közösen lép fel a fővárosi ellenzék a túlóratörvény el V. Naszályi Márta
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A kerületben Nagy Gábor Tamás öt éve 55 százalékos eredménnyel nyert. Az ellenzék legfőbb kritikája vele szemben a kerületi önkormányzati lakások áron aluli értékesítése és bérbe adása, aminek haszonélvezői nem csak a polgármester közvetlen rokonságából, hanem fideszes körökből is nagy számban kerültek ki, köztük olyan személyek is, mint Bayer Zsolt.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.