MNB: Több irodaházat építenek most fel, mint amennyire szükség lesz, plázák is bezárhatnak

2020. április 22., 18:15

Szerző:

Teljesen átírta az irodapiac terveit a koronavírus. Idén és jövőre is rengeteg kész irodaházat adtak volna át, a home office-ra való tömeges átállás miatt most minden üzleti terv borul. Ugyanis hiába lesz több ház is befejezett, üresen maradhatnak az irodák – írja a hvg.hu a Magyar Nemzeti Bank kereskedelmi ingatlanok piacáról szóló jelentésére hivatkozva.

Mint kiderült:

  • a budapesti plázákban 40-80 százalékos a forgalom-visszaesés, ami bezárásokat hozhat,
  • a home office-rendszer miatt a nagy irodaházakat bérlő cégek egy része már újratárgyalná a bérleti szerződést,
  • a hotelek forgalma a nulla közelébe esett,
  • az ipari logisztikában a járvány negatív hatásai mellett a sok online bevásárlás miatt nőtt az igény a raktárhelyiségekre.

2020 első két hónapjában is még minden szempontból kiemelkedő folyamatok voltak a szektorban. A kereslet egy év alatt 14 százalékkal nőtt, a kihasználatlansági ráta az irodapiacon 5,6 százalék) volt, a plázák telítettségét 99 százalékosra mérték. Sokan most azonban az építkezések leállására számítanak, sokra már megkötötték a bérleti szerződést, de a kihasználatlan irodahelyiségek száma várhatóan nőni fog.

2019 végén az irodaházak kihasználatlansági aránya 5,6 százalékos volt, az MNB szerint ez az arány 2020 végére 8, 2021 végére 12 százalékosra is nőhet. 

Azt még nehéz megmondani, hogy hány olyan cég lesz, ahol majd a járvány után is engedik a dolgozókat otthonról dolgozni, tehát még kevesebbet költenek irodabérlésre.

Ami a szállodákat illeti, a következő három évben 8800 szállodai szobával lehet több az alapján, túlkínálat léphet fel a piacon.