Ungváry Krisztián: Nettó hazaárulás az orosz bank beengedése Magyarországra

2019. március 13., 10:09

Szerző:

Ungváry Krisztián történész szerint teljesen nyilvánvaló, hogy az egykor a KGST bankjaként működő, majd újraaktivált Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) az orosz titkosszolgálat egyik rezidentúrája. A kutató azt nyilatkozta a Népszavának, hogy az a tény, hogy a bank Budapestre teszi át székhelyét, és mindenféle ellenőrzés nélkül működhet, súlyosan veszélyezteti a nemzetbiztonságot.

A fideszes többségű Országgyűlés múlt héten szavazta meg azt a kormányjavaslatot, amely szerint az IIB feltűnő kedvezményeket  például adó- és járulékmentességet, védett, ellenben ellenőrizhetetlen székházat, korlátlan beutazási lehetőséget és diplomáciai mentességet – kap az Orbán-kormánytól.

A Népszava már korábban is írt arról, hogy a bank vezetőjének, Nyikolaj Koszovnak szülei évtizedeken át az orosz titkosszolgálat elitjébe tartoztak. Édesanyja, Jelena Koszova részt vett az amerikai atomtitok ellopásában, apja, az idősebb Nyikolaj Koszov 1956 után Budapesten a levert forradalommal kapcsolatos nyugati reakciókat gyűjtötte, a 70-es évek közepétől pedig a KGB hivatalos magyarországi képviselője volt, a Belügyminisztérium épületében volt az irodája.

Ungváry Krisztián szerint a rendszer működése alapján egyértelmű, hogy a bank vezetőinek és munkatársainak jelentős része fedett hírszerző lehet.

– Oroszország nem a NATO tagja, és mindent megtesz azért, hogy a NATO-t, illetve az Európai Uniót bomlassza. Moszkva számára az EU egy ellenséges politikai szövetség, és számtalan eset van az utóbbi időben arra, amikor aktívan az unió ellen léptek fel, választásokat befolyásoltak, sőt, gyilkosságokra is volt példa – jegyezte meg a történész. Úgy véli, az IIB Budapestre költözése veszélyezteti a magyar nemzetbiztonságot.

Ungváry Krisztián az Orbán-kormány ezeket a körülményeket minden bizonnyal mérlegelte, a döntés inkább azzal függ össze, hogy a magyar politikai vezetés nem veszi komolyan az EU-s és NATO-tagságból fakadó szövetségesi kötelezettségeket.

– Ezek után fogalmazhatok úgy is, hogy az orosz bank beengedése nettó hazaárulás

– állapította meg.

Ungváry Krisztián
Fotó: Marton Meresz

 

 

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.