Egy év alatt két és félszeresére nőtt a Magyarországon dolgozó ukránok száma

2019. november 27., 14:55

Szerző:

Összesen 50 ezer külföldi munkavállaló dolgozott Magyarországon az idei első fél évben, a felük más európai uniós országokból jött – írja a G7 gazdasági portál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal statisztikáit feldolgozó Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján. Bár hivatalos munkavállalási engedéllyel többen rendelkeznek, az nem jelenti, hogy annyian valóban dolgoznak is, viszont a KSH a ténylegesen dolgozókról szolgáltatott adatot.

A legtöbb külföldi munkavállaló ukrán állampolgár, 2019 első felében összesen 15 ezren dolgoztak az országban. Ez azért különleges, mert a tavalyi év hasonló időszakában összesen 6 ezer ukrán munkavállaló dolgozott, vagyis egyetlen év alatt két és félszeresére nőtt a számuk.

Fotó: Bazánth Ivola

A második legnépesebb csoport a román állampolgárságú munkavállalóké (8,5 ezer fő), akiket a szlovák (6,3 ezer) és a szerb (3,4 ezer) állampolgárságú munkavállalók követnek.

A növekedés az ukránok esetében kiugró, de összességében is nagy a növekedés: három éve még összesen 20-25 ezer külföldi dolgozott hazánkban, tehát pár éve alatt megduplázódott a számuk.