Beszámítható az a pásztói nő, aki feldarabolta újszülött kisfiát

2019. szeptember 24., 13:37

Szerző:

Beszámítható az a nő, aki 2018 szilveszterén megszülte, majd egy bicskával feldarabolta újszülött gyerekét, majd a testrészeket a patakba szórta Pásztón - írja a 24.hu.

H. Mónika ügyének tárgyalása az asszony élettársának és további tanúk meghallgatásával kezdődött a Balassagyarmati Törvényszéken. A nő nem szenvedett elmebetegségben, és semmi olyan más pszichés betegségben sem, ami kizárta vagy korlátozta volna a cselekménye elkövetésében, azaz beszámítható volt újszülöttje feldarabolásakor. A büntetés szempontjából ez azért lényeges, mert a bűncselekmény után felmerült, hogy a nő a szülés utáni depresszió miatt szabadult meg kisfiától.

H. Mónika elismerte, hogy feldarabolta csecsemőjét, azt viszont tagadta, hogy megölte volna. Szerinte véletlenül ejtette le a gyereket, aki már halva született.

A nőnek már volt két gyereke az élettársától. Harmadik terhességével is tisztában volt, de mindenki előtt titkolta. 2017 december 30-án elzavarta a párja a háztól, ezért másnap az ismerősei körében szilveszterezett. Január elsején hazaindult, de a pásztói Kövicses patak hídjánál észrevette, hogy elfolyt a magzatvize. Ekkor bement a híd alá, leguggolt, majd megszülte a gyerekét, akit megpróbált megfogni, de kicsúszott a kezeiből és mintegy húsz centiméteres magasságból a patak partjára esett. H. Mónika felemelte az újszülöttet, aki felsírt, és észlelte a szívverését is.

Az asszony ezután egy pulóverbe bugyolálta a babát, majd elindult vele. Délután három körül visszament vele a patak partjára, legalább négyszer ráütött a fejére, majd egy zsebkéssel levágta a fejét és a karjait. A gyerek fejét végül egy kutya találta meg.

A szakértők szerint az újszülött már nem élt, amikor az anyja levágta a fejét.

A Nógrád Megyei Főügyészség a nő ellen tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.