Merénylet végzett a Szabad Európa újságírójával Afganisztánban

2020. november 12., 17:48

Szerző:

A robbanásban két civil és egy gyerek is megsérült.

Életét vesztette csütörtökön egy afgán újságíró egy robbanásban Hilmend déli tartományban - közölték tisztségviselők.

Az újságíró, Iljás Dají azt követően lelte halálát, hogy működésbe lépett a járművéhez erősített kis robbanószerkezet, az incidens a tartomány székhelyén, Laskargáh városában történt - tudatta a dpa német hírügynökséggel a tartományi kormányzó szóvivője és egy helyi politikus. 

Az incidensben megsérült az újságíró testvére és két civil, köztük egy gyerek.

Dají a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió riportereként dolgozott az ingatag Hilmend tartományban körülbelül 10 éve - mondta a dpa-nak a rádió kabuli irodájának vezetője, Rátib Núri. "Egyike volt a legjobbaknak a rádiónál" - írta Núri a Twitteren. "A fájdalom elviselhetetlen" - tette hozzá.

A robbanásért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget.

Októberben heves harcok bontakoztak ki Hilmend tartományban azt követően, hogy a radikális iszlamista tálib szélsőségesek offenzívát indítottak a tartományi székhely lerohanására, aminek következtében civilek tízezrei menekültek el.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet szerint Afganisztán egyike a legveszélyesebb országoknak az újságírók számára. Szombaton egy korábbi, jól ismert televíziós bemondót öltek meg a fővárosban egy hasonló támadásban.

(MTI)

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.