Újraindítanák a Szabad Európa Rádió magyar adását

2019. június 12., 09:33

Szerző:

A Szabad Európa Rádió (SZER) magyar nyelvű online adását is újraindíthatnák annak a 770,3 millió dolláros pályázati pénznek a Magyarországra eső részéből, amellyel az Egyesült Államok a kelet-európai és ázsiai demokráciák fejlesztésére szán – derül ki a Népszava cikkéből. Kifejezetten online adásról van szó,  rádióval fogható rövidhullámú adás nem szerepel a tervekben.

Legutóbb Márki-Zay Péter független hódmezővásárhelyi polgármester, a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője vetette fel az amerikai külügyminisztériumi tisztségviselőkkel tartott washingtoni tárgyalásain, hogy az Orbán-kormány sajtószabadságot korlátozó intézkedései miatt újraindulhatna a SZER magyar adása. A Népszava érdeklődésére a SZER szerkesztősége csak annyit közölt, tudnak a magyar médiahelyzetről folyó washingtoni tárgyalásokról, de nem kívánják kommentálni a hírt. Maga az ötlet egyébként már hét éve megszületett, Mark Palmer, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete, Charles Gati és Haraszti Miklós egy Washington Postban megjelent 2012-es cikkben pendítette meg, hogy újra kellene indítani a SZER magyar adását. 

A Freedom House éves jelentésében a magyar média „részben szabad” minősítést kapott, ugyanúgy, mint Romániáé és Bullgáriáé. A SZER román és a bolgár adás 2019 januárjában indult el amerikai támogatással a háta mögött. 

Magyarországon a SZER 1950-től 1993. október 31-ig sugárzott. Jelenleg 20 országban, 25 nyelven ad műsort, jellemzően ott, ahol a sajtó- és a szólásszabadság veszélyben van. 2017-ben 117 millió dolláros költségvetéssel, 600 újságíróval és 750 szabadúszóval működött.