Újpesten is közös polgármesterjelöltje lesz az ellenzéki pártoknak, ráadásul egy kizárt KDNP-s politikus

2019. március 8., 09:28

Szerző:

A KDNP volt budapesti elnökét, Szalma Botondot támogatja Újpest polgármesterjelöltjeként az MSZP, a DK, az LMP, a Jobbik és a Momentum is – írja az Index. Így Szombathely és Eger után egy több, mint 100 ezer fős lakosságú budapesti kerületben is ellenzéki összefogás valósul meg az őszi önkormányzati választásokra.

Szalma, aki a Mahart igazgatója volt korábban, régóta politizál Újpesten, a neve országosan akkor vált ismertté, amikor a KDNP budapesti elnökeként lemondásra szólította fel Schmitt Pál államfőt a plágiumügye miatt. Akkor a KDNP elhatárolódott Szalma nyilatkozatától, és eljárást indított ellene, amikor kormányt kritizálta, amiért nem mindig a legmegfelelőbb embereket ültette magas pozíciókba.

KDNP - Szalma Botond felfüggesztett fővárosi elnök fegyelmi Szalma Botond
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A konfliktus 2014-ben ért a csúcsára, amikor kizárták a KDNP-ből, mert függetlenként polgármesterjelöltként elindult a választáson a Fidesz jelöltje, Wintermantel Zsolt polgármester ellen (utóbbi így is 52 százalékos fölénnyel nyert). Itt hosszas bírósági eljárás kezdődött, amelynek végén, 2018-ban szabálytalannak ítélték a kizárását, de Szalma ekkor magától kilépett a KDNP-ből.

– Újpest a jövőben nem a garázdálkodás terepe lesz, hanem mindenki dolgozni fog a kerületért – mondta az Indexnek Szalma, akit az ellenzéki pártok kerestek meg az ötlettel, amit szívesen vállal. Azonban állítása szerint ettől nem lesz más az értékrendje: ő továbbra is keresztény, demokrata és jobboldali. Nagy lejáratókampányra és támadásokra számít.

Szalma újpesti jelölése azért meglepő, mert bár a IV. kerületben fideszes a polgármester több ciklus óta, a kerület alapvetően a baloldal terepének számít. Korábban az MSZP-s Kiss Péter és Csizmár Gábor sorra nyerte a választásokat, 2014-ben az MSZP-s Horváth Imre kétharmaddal győzött az időközin, tavaly pedig a DK-s Varju László simán megnyerte a mandátumot. Az MSZP idei polgármesterjelöltje, Trippon Norbert azonban visszalépett Szalma javára.

Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője szerint Szalmát ők ajánlották közös jelöltnek, az egyéni képviselőjelöltek indulásról azonban még zajlanak a tárgyalások a pártok között.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.