Ujhelyi nemcsak személyesen járja az országot, hogy a Sargentini-jelentésről vitázzon, de tisztázó listát is közzétett

2018. október 21., 13:14

Szerző:

Vitára hívta a Fidesz politikusait a többszörösen megtámadott Ujhelyi István, miután a nagykőrösi önkormányzat vezetését és a helyi kormánypárti vezetőket a Sargentini-jelentés kapcsán. A Pest megyei településen ugyanis egy olyan elutasító határozatot fogadtak el az európai dokumentum ellenében, amely az MSZP európai parlamenti képviselője szerint egyértelműen mutatja: fogalmuk sincs arról, hogy miről is szólt a jelentés.

A nagykőrösi fideszesektől párbeszéd helyett végül csak vagdalkozásra, hazaárulózásra és személyeskedésre futotta.

Ennek kapcsán Ceglédi Zoltán politológus bejegyzésére hívnánk fel a figyelmet, alább pedig maga a vita tekinthető meg.

Az eset után, s a további hazugságterjesztés megelőzése érdekében az EP-képviselő vasárnapi nyílt levél sorozata részeként listába szedte és az ország egész nyilvánosságával megosztani igyekszik, mit is tartalmaz valójában a Sargentini-jelentés.

Tanulságos:

  • 1. Az Orbán-kormány korlátozta az Alkotmánybíróság jogköreit. Politikai számítás szerint módosította a választókerületek határait, közpénzből finanszírozott állami propaganda-kampánnyal segítette a kormánypártokat.
  • 2. Az Orbán-kormány felszámolta az alkotmányos fékek és ellensúlyok rendszerét. Kifogásolhatóvá vált a bírák kinevezésének gyakorlata, a bírói kar egy jelentős részének kényszernyugdíjazása pedig ellentétes volt az uniós elvekkel és jogszabályokkal.
  • 3. Az Orbán-kormány évei alatt volt a legtöbb OLAF-eljárás Magyarországon. Legutóbb súlyos visszaélések gyanúját állapították meg olyan uniós közbeszerzéseknél is, amelyekben a miniszterelnök veje volt érintett; ez utóbbi ügyben a Polt-féle ügyészség meglehetősen lassan nyomoz. 
  • 4. Az Orbán-kormány által elfogadott új nemzetbiztonsági jogszabályok lehetővé tették bármilyen kommunikáció tömeges lehallgatását, a magánélet védelmét nem garantálják. 
  • 5. Az Orbán-kormánynak köszönhetően érdemben sérült a médiapluralizmus és a sajtószabadság; a médiatulajdon koncentrációja és az öncenzúra súlyos problémákat vet fel.
  • 6. Az Orbán-kormány felsőoktatási törvénye ellentétes a tudományos élet szabadságával, az oktatáshoz való joggal és a vállalkozás szabadságával.
  • 7. Az Orbán-kormány diszkriminatív módon bánt bizonyos vallási közösségekkel, egyházként való elismerésükhöz túlzott és önkényes kritériumokat írt elő a számukra. 
  • 8. Az Orbán-kormány indokolatlanul korlátozza bizonyos civilszervezetek működését és kormánykritikus munkáját.
  • 9. Az Orbán-kormány évek óta nem ratifikálja a nők elleni erőszakkal szemben fellépő isztambuli egyezményt és nem erősíti a nők jogait, társadalmi szerepét.
  • 10. Az Orbán-kormány idején az antiszemita beszédet elítélő nyilatkozatok ellenére visszatérő probléma az antiszemitizmus, a gyűlöletbeszéd, a menedékkérők és a menekültek ellen irányuló idegengyűlölet, a roma társadalom szegregációja.
  • 11. Az Orbán-kormány gyakorlatát vizsgáló Emberi Jogi Bizottság szerint rendkívül aggasztó állapotok uralkodnak bizonyos menekült-befogadó központokban. A menedékkérők jogait nem minden esetben garantálják a magyar hatóságok.
  • 12. Az Orbán-kormány alternatív megoldás biztosítása nélkül végeztet kényszer-kilakoltatásokat és a nemzetközi emberi joggal összeegyeztethetetlen módon törvényileg bünteti a hajléktalanságot. A Fidesz csorbította a dolgozók sztrájkhoz való jogát, a munkanélkülieknek járó szociális juttatások rekord-alacsonyak.
  • +1. A Sargentini-jelentéshez négy parlamenti szakbizottság (alkotmányügyi, kulturális és oktatási, költségvetés-ellenőrzési és nőjogi) is különvéleményt nyújtott be: mindegyik a 7-es cikkelyes eljárás megindítását javasolta és szigorú fellépést az európai értékekkel ellentétben politizáló Orbán-kormánnyal szemben. A dokumentumhoz közel háromszáz módosító javaslat érkezett, az eredeti szöveget épp a konzervatív néppárt és a jobboldali Öt Csillag mozgalom képviselői formálták még keményebbé. A jelentést az Európai Parlament kétharmados többsége fogadta el, így többek között szociáldemokrata, zöld, liberális és keresztény-konzervatív néppárti képviselők sokasága.

„A magyar miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszáztizennegyedik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom” – írta Ujhelyi.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.