Ujhelyi István lemondott az MSZP alelnöki posztjáról

2017. október 2. 09:36

Botka László távozása után újabb csapás érte az MSZP-t: lemondott alelnöki posztjáról Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője, mivel –  mint írja – „méltatlan és vállalhatatlan az a folyamat, ami a demokratikus oldalon történik, nem vállalhatok felelősséget és sorsközösséget a következő időszakért”.

Ujhelyi és Botka lemondása mindenesetre azt jelenti, hogy a tervezett januári időpontnál jóval előbb kell megtartani az MSZP kongresszusát.

Ujhelyi István részletesen is megindokolta lemondását. Azt írja, „Orbánisztán egyértelműen befurakodott az ellenzéki erők sorai közé, beépítette embereit majd minden potens mozgalomba. Ezt eddig is sejtettük, de őszintén hittem, hogy magunk mögött hagyva eddigi hibáinkat győzhetünk felettük. Egyelőre úgy tűnik, hogy a hatalom piszkos eszközeivel támogatott „puccs" eléri célját: a demokratikus erők végletesen megosztottá és megtörtté váltak."

„Bár töretlenül vágyom a változásra, de az MSZP alelnökeként mától nem tudok felelősséget vállalni a párt jövőjéért és a 2018-as választáson való szerepléséért. Nem tudok közösséget vállalni azzal, hogy az MSZP belső viszonyait és politikáját külső szervezkedések által is befolyásolni vagy akadályozni lehet"– írja, hozzátéve, a párttagok és választók bocsánatát és megértését kéri, de nem vállalhat felelősséget és sorsközösséget a következő időszakért

„A számomra feloldhatatlan konfliktus nem a DK és az MSZP viszonyáról szól. Nekünk csak a teljes, demokratikus ellenzéki oldallal együttműködve lehet esélyünk az orbáni rezsim leváltására. Európai parlamenti képviselőként, ahogy eddig is, minden erőmmel és a már bizonyított határozottsággal fogom képviselni a demokratikus Magyarország érdekeit az európai színtéren. Mert európai demokrataként ez a dolgom" – zárja írását.