Újabb vörös vonalakat lépett át Orbán Viktor, hogy megerősítse autokratikus hatalmát – állítja az európai szociáldemokrata frakcióvezető

2018. december 12., 20:49

Szerző:

Közös közleményben reagált az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója, konkrétan Udo Bullmann frakcióelnök és Ujhelyi István, a magyar S&D-delegáció vezetője mindarra, ami ma történt Magyarországon. Bullmann egyértelművé tette, Orbán Viktor két új elfogadhatatlan törvényjavaslaton újabb vörös vonalakat lépett át, mind a munkajogokat, mind az igazságszolgáltatás függetlenségét aláásva.

Ma a magyar parlament két új törvényt fogadott el, amelyeket az európai szocialisták és demokraták képviselőcsoportja teljesen elfogadhatatlannak tart.

Először is azért, mert valódi konzultációs eljárás vagy parlamenti vita nélkül verte végig az Országházon a kormánypárti többség azokat a munkajogi szabályokat, amelyeket a szakszervezetek is rabszolgatörvénynek neveznek, éles kritikákkal illettek, mivel ez lehetővé teszi a munkáltatók számára, hogy évente 400 órányi túlórát kérjenek a munkavállalóiktól. 

Udo Bullmann egész Európát, benne elsősorban az Európai Néppártot figyelmeztette
Fotó: EP/Fred Marvaux

A szerdán megszavazott másik szörnyű törvény értelmében a magyar kormány új közigazgatási bíróságokat állít fel az igazságügyi miniszter felügyelete alatt. Ezek a bíróságok dönthetnek majd a kormány számára politikailag kényes ügyekben, miközben az igazságügyi miniszter felügyelheti az új intézményrendszer költségvetését, de a bírák kinevezésében is komoly befolyása lesz majd.

Minderre, valamint a parlamenti eljárásmódra reagálva Udo Bullmann elmondta:

 – Úgy gondoltuk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök már átlépte az összes lehetséges vörös vonalat, és sajnos még egyszer tévedtünk: mindkét törvény elfogadása egyértelműsíti, hogy Orbán minden lehetséges eszközzel megerősíti autokratikus uralmát.

A frakcióvezető kijelentette: az S&D csoport szolidaritást tanúsít a magyar néppel, a magyar munkásokkal és a szakszervezetekkel, amelyek a múlt hétvégén utcára vonultak, hogy tiltakozzanak a rabszolgatörvény túlóráival szemben. Úgy vélte, a közigazgatási bírósági törvényjavaslat újabb csapás a magyar igazságszolgáltatás függetlenségére, hiszen az új bíróságokat tapasztalt és független szakemberek helyett minden bizonnyal politikai csatlósokkal fogják feltölteni.

– Újra felszólítjuk az Európai Néppártot, hogy ne engedje Orbánnak aláásni a magyar bíróságok függetlenségét, ezzel megfélemlítve politikai ellenfeleit – fogalmazott.

Ujhelyi István, a magyar S&D delegáció vezetője mindehhez hozzátette:

– A mai ismételten egy sötét nap a magyar demokrácia és jogállamiság történetében. Példa nélküli, hogy egy Európai Uniós tagállamban a kormányzó többség a parlamentben saját házszabályát megsértve fogadtat el politikailag érzékeny jogszabályokat. A Fideszhez hasonló politikai szereplőknek még akkor sincs helye Európában, ha úgy tűnhet, hogy egy „Európa iránt elkötelezett” pártcsalád támogatását és védelmét élvezik. Az EU-nak szüksége van egy demokratikus, szabad, az európai értékeket tiszteletben tartó Magyarországra. A magyarok többsége is egy ilyen országban szeretne élni. Meg kell állítanunk Orbánt, méghozzá azonnal. Ez Magyarország nemzeti érdeke – fogalmazott az MSZP európai parlamenti képviselője.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.