Újabb bizonyíték: nagy mennyiségű közpénz jut el Orbán Viktor családjához Mészáros Lőrinc cégein keresztül

2019. május 13. 07:47 - szerző: 168 Óra

Újabb bizonyíték került elő arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök családjának cégei közpénzhez jutnak Mészáros Lőrinc cégbirodalmán keresztül – írja a Direkt36. Az oknyomozó portál szerint ugyanis a Fejér megyei Kulcson zajló csatornázáson is feltűntek olyan betonelemek, amelyeket az Orbán Viktor apjának, Orbán Győzőnek a többségi tulajdonában álló Dolomit Kft. gyártott. A beruházást pedig egy olyan konzorcium vezeti, amelynek tagja a miniszterelnök barátjának, Mészáros Lőrincnek az építőipari cége, a Mészáros és Mészáros Kft.

A portál megkeresésére nem reagált sem a Dolomit Kft, sem Mészáros cége, sem a beruházásért felelős állami vállalat, így nem derült ki, hogy Orbán apjának cége pontosan mennyi terméket szállít, és milyen értékben, illetve, hogy más csatornázásoknál is feltűnik-e beszállítóként.

A Direkt36 korábban egy cikksorozatban számolt be arról, hogyan jutnak állami projekteken keresztül közpénzhez az Orbán család cégei. Ezek többek közt olyan beruházások voltak, amelyeket Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cégek és üzleti partnereik nyertek el közbeszerzéseken.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Például egy budapesti csatornázási munkához a Mészáros és Mészáros Kft. kizárólag a Dolomit Kft.-től rendelt aknaelemeket és murvát. Egy másik Mészáros-cég, az R-Kord részvételével zajló hatalmas dél-balatoni vasútfelújításon pedig alvállalkozóként vett részt a Nehéz Kő Kft., az Orbán család szállítmányozással foglalkozó cége.

Orbán Viktor 2017 júniusában azt mondta, hogy fontosnak tartja, hogy az édesapja ne vegyen részt állami beruházásokban.

Arra a kérdésre, hogy mi Orbán véleménye arról, hogy az édesapja résztulajdonában álló cég továbbra is olyan projektekből jut bevételhez, amelynek Mészáros cége a kivitelezője, Havasi Bertalan sajtófőnök csak annyit reagált, hogy „a miniszterelnök üzleti kérdésekkel nem foglalkozik”.