Újabb 24 milliárd forintot verne el Orbán Viktor a „rendkívüli migrációs nyomás” miatt

2018. október 25., 19:49

Szerző:

A csütörtökön megjelent Magyar Közlöny szerint Orbán Viktor miniszterelnök újabb tízmilliárdok elköltését engedélyezi a az illetékes kormányszervnek arra, hogy őrizze a határt. A miniszterelnök által – vélhetően a szerdai kormányülést követően – szignált kormányhatározat szerint:

a Belügyminisztérium „a rendkívüli migrációs nyomás kezeléséhez kapcsolódó feladatok hatékony megvalósításához" legfeljebb 24 milliárd 14 millió 200 ezer forinttal túllépheti a költségvetésben eredetileg erre szánt keretet, amely egyébként 50 milliárd forint volt.

A kormányhatározat kitér arra is, hogy mindezt a pénzt a BM úgy költheti el, hogy nem kell betartania a 2013-as beszerzési tilalmat – magyarán sem közbeszerzés, sem a nyilvánosság nem zavarja majd Orbánékat a költekezésben. Hogy mire fogják elkölteni ezt az irdatlan mennyiségű pénzt, az a határozatból nem derül ki.

A migrációs nyomás egyébként olyan rendkívül nagy, hogy a rendőrség számlálója szerint az elmúlt fél évben volt két olyan hét is, amikor hetente akár 150 esetben is intézkedni kellett. Amúgy heti száz alatt volt a feltartóztatott, elfogott, migránsok száma.