Uj Péter: a kormány nem akar még egy Origót az Indexből, inkább egy másik ATV-t hangolna belőle

2020. július 1. 18:07 - szerző: 168 Óra - forrás: Klubrádió

A NER nem akar még egy Origót csinálni a folyamatosan szorongatott Indexből, például mert az ott megjelenteknél nagyobb marhaságokat már úgy se lehetne írni – értékelte a portál helyzetét a Klubrádióban Uj Péter, az Index egykori, a 444 jelenlegi főszerkesztője.

Uj Péter szerint az Index körül már 2010-ben, sőt már valamivel a Fidesz győzelmét hozó választások előtt megjelent a mai kormánypárt, és azóta a lap, ha változó mértékben is, de folyamatosan kitett a hatalomnak. 2011 óta, amikor főszerkesztőként távozott az Indextől, ez a kitettség tovább nőtt, olyannyira, hogy

ma már az Index működéséhez szükséges szinte minden fontos tevékenységet a NER által befolyásolható külsős cégek végeznek.

Uj Péter szerint a maihoz képest Spéder Zoltán tulajdonlása idején a lapnak még volt valamekkora gazdasági függetlensége. Márpedig, ha ez megszűnik, akkor minden továbbiról fölösleges beszélni – a gazdasági függőség és függetlenség a kulcs. „Ott van nagyjából kétszáz ember az Indexnél, ha nem kapnak fizetést másnap, mit tudnak csinálni?” – tette fel a kérdést.

És vajon mi történhet az Indexszel, a Fidesz teljesen megpróbálná-e áthangolni? A főszerkesztő szerint erre az a válasz, hogy a NER nyilván nem akar még egy Origót csinálni, mert az ott megjelenteknél „nagyobb marhaságokat nem lehet írni”, azon már nehéz lenne túltenni, ami ott megy. Ám a Fidesz-médiavilágban

van a „Népszava-ATV-modell”,

amelynek egyik jellemzője, hogy a háttérben álló médiacég anyagilag közvetlenül, vagy közvetetten, de elég nyilvánvaló módon kapcsolódik a hatalomhoz. A modell másik fontos vonása, hogy miközben az adott médium hangvételében „kifejezetten ellenzékinek tűnik”, kívülről mégis kontrollálható, bizonyos, a hatalom számára kínos, érzékeny témák esetén kézben tartható.

Persze a gazdaság nagy része ki van szolgáltatva a hatalomnak, de még így sem arról van szó, hogy az direktben, észak-koreai módon határozhatná meg az egyes szereplők sorsát. A kormánynak nincs minden gazdasági tevékenységre közvetlen ráhatása, bár azt látni kell, hogy egyre többre van. A médiapiacon azonban az átlagnál

itt a NER-nek már „majdnem észak-koreai szinten van befolyása”.

Mindenki a felületeket, a szerkesztőségeket nézi, mert tartalmilag az a legfontosabb, de hogy a média háttérgazdaságában, gyakorlatilag minden fontos, nagy cégben „közvetlen Fidesz-tulajdont” látni, az legalább olyan fontos, sőt, mondta Uj Péter.