Ügynök volt a leghangosabban sorosozó fideszes polgármester, végig kitartott a Kádár-rendszer mellett

2018. március 17., 10:03

Szerző:

Figyelemre méltó elhivatottságot tanúsított az ügynöki lét iránt Szita Károly, Kaposvár Soros György elleni kirohanásairól és a roma gyerekek iskolai szegregációjának a fenntartásáról hírhedt fideszes polgármestere – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.  Azt először még 2005-ben az Index szellőztette meg, hogy Szita Károlyt 1980. július 1-jén Fenesi Lajos rendőrfőhadnagy szervezte be a III/II-es osztályra. A későbbi fideszes polgármester fedőneve Krakus Péter lett, és csak 1989. május 9-én szerelt le, a Magyar Nemzetnek pedig most sikerült megszereznie az állambiztonsági nyilvántartó kartonját, illetve a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság III/II-es osztályának több (eredetileg) korábban szigorúan titkos minősítésű aktáját. (A titkosítást 2008. július 12-én törölték.)

Fotó: MTI/Varga György

Ezekből a dokumentumokból, hogy Szita Károlyt titkos megbízottként emlegették, ami – jegyzi meg a Magyar Nemzet –, az „egyszerű” ügynöki léthez képest kiemelt státuszt jelentett. Feladata „az idegenforgalmi szezonban a laktanyák környezetébe beutazott nyugati állampolgárok tevékenységének figyelemmel kísérése, vizuális felderítő magatartások kiszűrése, illetve a környezetben élő, és nyugati állampolgárokat fogadó magyar állampolgárok személyének, kapcsolatainak felderítése volt, a munkáját pedig odaadóan végezte, a kapcsolattartójának legalábbis azt mondta magáról: 

„Bár keveset ismer mindabból, amiket végeznie kell, érdeklődéssel várja feladatait, amelyeket legjobb tudása szerint kíván végrehajtani. Kijelentette, hogy örül annak, hogy segíteni tudja munkánkat.”

Ami ezt a munkát illeti, úgy tűnik, hogy Szita Károly a saját családját sem kímélte. 1983. augusztus 22-én arról írt kézzel egy jelentést, hogy a húga esküvőjére érkeztek hozzátartozók az NSZK-ból, 1983. október 28-án aztán egy titkos lakásban arról, hogy kollégája, Nagy József amerikai prospektusokból dolgozik, ráadásul két hetet egy olaszországi tanulmányúton tölthetett, súgott arról, hogy a munkahelyén, a Növényvédő és Agrokémiai Állomáson a kollégái miként vélekednek az 1981-es lengyelországi szükségállapot bevezetéséről, 1985. január 10-én pedig arról írt, hogy 1984. december közepén bordó Audijával az NSZK-ból megérkezett az unokanővére a férjével. 

Szita Károly korábban tagadta, hogy ügynök lett volna, és jogi lépéseket helyezett kilátásba, hogy bíróságon tisztázza magát, de ezeket a jogi lépéseket máig nem tette meg. A politikus 1994 óta Kaposvár polgármestere. Ő volt az, aki tudatosan, egy alapítvány bevonásával próbálta meg fenntartani a városi roma gyerekek iskolai szegregációját, mígnem végül tavaly októberben a Kúriának kellett kimondania, hogy ezt nem teheti meg, januárban pedig a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) elnökeként konferenciát rendezett a polgármestereknek az állítólag Soros György befolyása alatt lévő civil szervezetek és a bevándorlás elleni fellépésről.

2024. április 19., 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

2024. április 19., 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

2024. április 19., 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.