Négy férfi négy hónap alatt 54 lopást követett el

2019. december 23., 10:46

Szerző:

Négy férfi 2019. április 13. és 2019. augusztus 17. között lakókocsikat, stégeket, hétvégi, illetve családi házakat tört fel Tatabánya, Oroszlány, Tiszaug, Dunavecse, Alsónémedi, Szigetbecse, Solt, Makád, Alsószentiván és Ráckeve területén – írja az ügyészség.

Valamennyiszer az elsőrendű vádlott szállította a helyszínekre társait. Mindegyik esetben ketten az ajtók, ablakok felfeszítésével bejutottak a házakba, összeszedték, amit akartak, azokat pedig a közelben várakozó és figyelő negyedik társukhoz hordták. Majd felhívták az elsőrendű vádlottat, bepakoltak az autóba és elhajtottak.

A legsúlyosabb esetben három vádlott májusban éjjel egy dunavecsei gazdasági társaság irodai ablakát pajszerrel befeszítette, belökte, azon keresztül bemásztak az irodába és áramtalanították az infrakamerákat. Odabent aztán mindent átkutattak, a zárt fiókokat, szerkényeket felszakították, és elloptak 30 ezer forintot, illetve egy számítógépet. Ezután egy másik helyiség ajtaját is felfeszítették, ahonnan megpróbálták ellopni a bútorszéfeket, benne négy és fél millió forinttal, de nem jártak sikerrel.

A Tatabányai Járási Ügyészség a többrendbeli lopás bűntette miatt indult ügyben a letartóztatásban lévő négy elkövetővel egyezséget kötött a bűnösség beismeréséről. A vádiratban azt kérte, hogy a bíróság tartsa fenn a vádlottak letartóztatását, illetve hagyja jóvá a velük kötött egyezségeket. Indítványozta, hogy ennek alapján az elsőrendű vádlottat két év hat hó börtönbüntetésre, a másodrendű vádlottat két év tíz hó börtönbüntetésre, a harmadrendű vádlottat négy év hat hó börtönbüntetésre, a negyedrendű vádlottat két év nyolc hó börtönbüntetésre ítélje. Az ügyészség indítványozta azt is, hogy a harmadrendű vádlottat öt év közügyektől eltiltásra, a többi vádlottat egyezően három év közügyektől eltiltásra ítélje a bíróság.

Amennyiben  a bíróság az egyezséget jóváhagyja, akkor az ügyben nem tart tárgyalást, és fellebbezésnek sincs helye.