Négy férfi négy hónap alatt 54 lopást követett el

2019. december 23. 10:46 - szerző: 168 Óra

Négy férfi 2019. április 13. és 2019. augusztus 17. között lakókocsikat, stégeket, hétvégi, illetve családi házakat tört fel Tatabánya, Oroszlány, Tiszaug, Dunavecse, Alsónémedi, Szigetbecse, Solt, Makád, Alsószentiván és Ráckeve területén – írja az ügyészség.

Valamennyiszer az elsőrendű vádlott szállította a helyszínekre társait. Mindegyik esetben ketten az ajtók, ablakok felfeszítésével bejutottak a házakba, összeszedték, amit akartak, azokat pedig a közelben várakozó és figyelő negyedik társukhoz hordták. Majd felhívták az elsőrendű vádlottat, bepakoltak az autóba és elhajtottak.

A legsúlyosabb esetben három vádlott májusban éjjel egy dunavecsei gazdasági társaság irodai ablakát pajszerrel befeszítette, belökte, azon keresztül bemásztak az irodába és áramtalanították az infrakamerákat. Odabent aztán mindent átkutattak, a zárt fiókokat, szerkényeket felszakították, és elloptak 30 ezer forintot, illetve egy számítógépet. Ezután egy másik helyiség ajtaját is felfeszítették, ahonnan megpróbálták ellopni a bútorszéfeket, benne négy és fél millió forinttal, de nem jártak sikerrel.

A Tatabányai Járási Ügyészség a többrendbeli lopás bűntette miatt indult ügyben a letartóztatásban lévő négy elkövetővel egyezséget kötött a bűnösség beismeréséről. A vádiratban azt kérte, hogy a bíróság tartsa fenn a vádlottak letartóztatását, illetve hagyja jóvá a velük kötött egyezségeket. Indítványozta, hogy ennek alapján az elsőrendű vádlottat két év hat hó börtönbüntetésre, a másodrendű vádlottat két év tíz hó börtönbüntetésre, a harmadrendű vádlottat négy év hat hó börtönbüntetésre, a negyedrendű vádlottat két év nyolc hó börtönbüntetésre ítélje. Az ügyészség indítványozta azt is, hogy a harmadrendű vádlottat öt év közügyektől eltiltásra, a többi vádlottat egyezően három év közügyektől eltiltásra ítélje a bíróság.

Amennyiben  a bíróság az egyezséget jóváhagyja, akkor az ügyben nem tart tárgyalást, és fellebbezésnek sincs helye.