Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Saját szüleit akarta megöletni a vádlott, hogy így rendezze anyagi gondjait

2020. január 14. 17:50 - szerző: 168 Óra

A Győri Fellebbviteli Főügyészség, mint másodfokú ügyészség az ítélet helybenhagyását indítványozza annak a vádlottnak az ügyében, aki meg akarta öletni saját szüleit azért, hogy megszerezze a pénzüket – írja az ügyészség.

A Székesfehérvári Törvényszék a 2019. szeptember 30-án a vádlottat 2 rendbeli emberölés előkészületének bűntette miatt – halmazati büntetésül – 4 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A vádlott a szüleinél élt, pénzügyi problémákkal és napi megélhetési nehézségekkel küzdött. Szüleivel megromlott a viszonya, ezért a vádirat szerint meg akarta öletni szüleit a gondjai megoldása érdekében. Így akarta megszerezni a pénzüket.

A bérgyilkosra először egymillió, majd kétmillió forintot szánt, azonban a gyilkosság végrehajtása végett megkeresett kör értesítette a szülőket gyermekük szándékáról.

Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan jelentős enyhítésért fellebbezett.

A másodfokú ügyészség szerint az elsőfokú bíróság ítélete mindenben törvényes és megalapozott, a büntetés tettarányos volt.

A polgári jogi szabályok szerint egyébként kiesik az öröklésből az is, aki az öröklésre érdemtelen. Érdemtelen, aki az örökhagyó életére tört. Az érdemtelenségre vezető magatartást azonban az örökhagyó megbocsáthatja, ilyenkor az érdemtelenség nem vehető figyelembe. Az örökhagyó viszont dönthet úgy is, hogy azt az örököst, aki az életére tört, az öröklésből végrendeletben kizárja, illetve kitagadja.