Nyomozni kezd Járóka alapítványi pénzei ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség

2020. szeptember 21. 15:13 - szerző: 168 Óra

Kiadta Járóka Lívia ügyét a Központi Nyomozó Főügyészségnek Polt Péter legfőbb ügyész, mivel - szokás szerint - feljelentésként értelmezte Vadai Ágnes DK-s képviselő írásbeli kérdését. "A rendelkezésünkre álló adatok szerint azt, amit Járóka Lívia (az Európai Parlament fideszes alelnöke) csinált, nagyon nehéz másnak látni, mint költségvetési csalás. Lehetnénk optimisták, amiért Polt Péter „kiadta az ügyet” a Központi Nyomozó Főügyészségnek, de ez maximum annyit jelent, hogy néhány évig tologatják majd ott az aktát, mint F. Flórián ügyében is. Az igazán fontos kérdés az, hogy mit szól ehhez Herr Weber, az Európai Néppárt és általában az Európai Parlament?" reagált a lépésre az ügyet kirobbantó Hadházy Ákos független képviselő. 

A Járóka által vezetett egyesület, a JALTE 2016-ban kapott 35 millió forint állami forrást, majd 2017-ben Járóka egyszemélyes kft.-jébe majdnem ugyanennyi bevétel folyt be, Hadházy azt kérte, Járóka tisztázza, mi lett a pénzzel, mire költötték.

Járóka Lívia válaszul a közleményében sértőnek nevezte Hadházy kijelentéseit, jogi eljárást helyezett kilátásba, továbbá azt állította, átláthatóan és részletesen elszámolt a támogatást nyújtó szervek felé, valamint azt, hogy a cége, a JLR Consulting Kft. számláján nem a JALTE Farkas János Programból származó pénz jelent meg: „a kft. bevételi forrása alapvetően építőipari tevékenység volt”.