Ügyészségi panaszt nyújtott be a Momentum a választás utáni NAV-os razzia miatt

2019. november 8., 17:16

Szerző:

Panaszt nyújtott be a Momentum Mozgalom a IX. kerületi ügyészségnek, miután a NAV október legvégén megszállta a párt székhelyét – tudta meg a hvg.hu.

A NAV akkor arról tájékoztatta a Momentum munkatársait, hogy a Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának Vizsgálati Osztálya kutatást, motozást és lefoglalást rendelt el az irodában költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

A november 6-án kelt dokumentumban a Momentum azt állítja, hogy a nyomozó hatóság jogtalanul járt el. A NAV-osok ezeroldalnyi dokumentumot, pendrive-okat és a költségvetési analitikát is elvitték a párt könyvelőjétől. A Momentum visszautasította a súlyos vádakat, így például a fiktív számlák használatát, de közölte, hogy mindenben a hatóságok rendelkezésére áll.

A hivatalos panaszukban azt állítják, hiányzik a bűncselekmény gyanúja is, ráadásul semmi szükség nem volt a házkutatásra sem, hiszen adatkérés útján is hozzájuthattak volna a dokumentumokhoz.

„Bár maga a kényszerintézkedés lefolytatása – az eljáró nyomozók személyes hozzáállásának köszönhetően – kulturált mederben folyt, elfogadhatatlannak és jogsértőnek tartjuk, hogy a nyomozó hatóság érezhetően és tudhatóan politikai nyomásra, sokadik alkalommal szükségtelen, de látványos eljárási cselekményt végez a kormány politikai ellenfeleinél. A büntetőeljárás politikai célokra való felhasználása sérti a jogállamiság elvét, ahogyan a büntetőeljárási és anyagi jogi rendelkezéseket is”

– áll a dokumentumban.

Fotó: Merész Márton

Ezért arra kérik az ügyészséget, helyezze hatályon kívül a NAV határozatát, amelyben kutatást, motozást és lefoglalást rendeltek el a pártnál, és hogy szüntesse meg a lefoglalásokat.