Már az ügyészség is úgy gondolja, hogy olyan bírók fognak dönteni Czeglédy Csaba ügyében, akiket ki kellene zárni az ügyből

2019. augusztus 2. 08:24 - szerző: 168 Óra

Még az ügyészség szerint is olyan bírók kezdik el hamarosan tárgyalni az elmúlt évek legátpolitizáltabb büntetőperét, akiket ki kellene zárni az eljárásból – derül ki a hvg.hu birtokába került vádhatósági iratból. Ha viszont a bírók személye az elfogultság kérdése miatt aggályos, akkor az ítélet támadható lesz.

A Czeglédy Csaba vezette Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó vádlottak ügyében februárban emeltek vádat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 21 emberrel szemben.

Kedden közölte a Csongrád Megyei Főügyészség: a Szegedi Ítélőtábla döntése értelmében folytatni kell a Czeglédy Csaba elleni büntetőeljárást, ahogy azt több körben is megpróbálták elérni. A vádhatóság örülhet, mégis van „Czeglédy-ügy”, pedig az egész eljárás megfeneklett, miután a DK EP-jelölteként átmenetileg mentelmi jogot szerző politikus ellen korábban megszűnt az eljárás. 

A Szegedi Ítélőtáblánál előterjesztett nyilatkozat szerint a vádhatóság alapvetően Czeglédy mentelmi jogának megszűnésével érvel a büntetőeljárás folytatása mellett.

Csakhogy a dokumentumban a fellebbviteli főügyészség leírt egy olyan mondatot is, amely akár fordulatot is jelenthet az eljárásban: felhívják az ítélőtábla figyelmét arra, hogy egy "olyan összetételű bírói tanács döntött az eljárás megszüntetéséről, amelyben kizárt bírók vettek részt." Ezt maga a fellebbviteli főügyészség „észrevételezi” az Alkotmánybíróság egyik határozatában rögzített „alkotmányos követelmény" alapján.

Vagyis a nem nyilvános ügyészségi iratban az szerepel, hogy nemsokára olyan bírók fognak dönteni a Czeglédy-perben, akiket ki kellene zárni az ügyből.

A büntetőeljárási törvény meghatározza, hogy mikor kell a bírót kizárni adott ügy eldöntéséből, milyen esetekben nem tekinthető pártatlannak. A kizáró okok egyike, hogy amennyiben egy büntetőügyben már vádat emeltek, akkor nem lehet bíró az, aki az ügy korábbi szakaszában részt vett az ügyben, hiszen a döntésével már gyakorlatilag állást foglalt. Mivel az ügy a kezdetektől, 2015 óta a Szegedi Törvényszéken zajlott, az évek során – például Czeglédy előzetes letartóztatásának hosszabbítgatása miatt – szinte minden bíró belefolyt már az ügybe.

Mivel tudják, hogy nem veszíthetjük el az ügyet, jobb lenne nekik, ha eljárásjogi hiba miatt nyernénk, és nem amiatt, mert kiderül, hogy ez az elejétől fogva egy koncepciós eljárás, amihez végig asszisztáltak” – magyarázta Czeglédy a hvg.hu-nak. Szerinte ezért elképzelhető, hogy tudatosan hagyják eljárási akadályok miatt elvérezni az ügyet.