Ugyan az uniós intézményeket összekeverte, de alaposan kiállt Orbán Viktor mellett a cseh kormányfő

2018. szeptember 15. 19:42 - szerző: 168 Óra/MTI

Bírálta a Magyarország és Lengyelország ellen kezdeményezett uniós jogállamisági eljárást Andrej Babis cseh kormányfő. A Právo című lap szombati számában megjelent interjújában a miniszterelnök úgy fogalmazott:

„Nekem egyáltalán nem tetszik az az ötlet, hogy az Európai Bizottság eljár Lengyelország és Magyarország ellen. Ki tudja, hogy egyszer hamis hírek alapján Csehországot is nem fogja ilyesmi fenyegetni?”

Mindez már csak azért is érdekes, mert a cseh kormányfő ezek szerint nem tudja, hogy az Európai Parlament által kezdeményezett eljárásnak semmiféle köze nincs az Európai Bizottsághoz. Sőt, a Sargentini-jelentést még csak nem is a Bizottság vizsgálja, illetve hajtaná végre – ha bármiféle szankció szerepelne benne –, hanem az Orbán Viktort és Babist magát is tömörítő Európai Tanács napirendjére kerül majd a dokumentum.

Emlékezetes ugyanakkor, hogy Babis, aki az ANO mozgalom elnöke már a Sargentini-jelentésről tartott európai parlamenti szavazás után elhatárolódott mozgalma európai parlamenti képviselőinek szavazásától, akik szerdán igent mondtak a dokumentum elfogadására. A Parlamentní Listy című internetes hírportálnak nyilatkozva azt mondta, hogy Magyarország Csehország szövetségese, és – mint kiemelte – Orbán Viktor kormánya volt az egyedüli Európában, amely betartotta a korábban meghatározott szabályokat és egyértelműen fellépett az illegális bevándorlás ellen. „Természetesen el kell határolódnom képviselőink szavazásától az Európai Parlamentben, mert Magyarország a szövetségesünk” – mondta akkor. 

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Szombati lapinterjújában a kormányfő tovább keményített a menekültek befogadását ellenző álláspontján. Szerinte az olyan humanitárius válsághelyzetek esetén sem kellene kivételt tenni, mint a szíriai háború. „Miért kellene őket befogadnunk? Megvannak nekünk a saját árváink, akiket fel kell készítenünk az életre” – jelentette ki a cseh kormányfő. Hozzátette: Csehország többek között pénzügyi és egészségügyi segítségnyújtással bizonyítja szolidaritását közvetlenül Szíriában és más válságterületeken. Szerinte a cseh álláspont világos:

„Egyetlen menekültet sem fogadunk be!"

De szerinte ugyanilyen következetesnek kellene lennie az egész Európai Uniónak is, mert csak akkor lehetne megfékezni az illegális migrációt. „Ezért fontos, hogy Európa világos jelzést küldjön, hogy vége, egyetlen további migránst és hajót sem fognak beengedni” – magyarázta a cseh miniszterelnök.