Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Úgy tűnik, a választások után idén karácsonykor nem kapnak Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok

2018. november 27. 16:51 - szerző: 168 Óra

Egyre több jel utal arra, hogy idén karácsonyra nem kapnak Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok az Orbán-kormánytól. A Napi.hu kapott választ az Emberi Erőforrások Minisztériumától arra a kérdésre, hogy idén karácsonyra is számíthatnak-e a nyugdíjasok Erzsébet-utalványra. A minisztérium válasza csak az eddig kifizetett utalványokra és a novemberi nyugdíjprémiumra tért ki.

– Idén eddig a kormány két, közvetlen a nyugdíjasoknak szóló támogatásról döntött: Húsvétkor 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt fizettünk ki 29 milliárd forint értékben, most novemberben pedig nyugdíjprémiumot és egyszeri juttatást fizettünk ki 41,3 milliárd forint értékben

– válaszolta az Emmi a portálnak.

Tavaly ilyenkor a kormány már régen tudatta a hírt a nyugdíjasokkal. Orbán Viktor 2017 októberében, az Idősek Tanácsa ülésén jelentette be, hogy decemberben 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt kapnak a nyugdíjasok.

Idén októberben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter viszont csak annyit árult el, hogy megvizsgálják annak lehetőségét, hogy idén kapjanak-e a nyugdíjasok utalványokat.

Az Emmi mostani válaszában viszont már utalás sincsen arra, hogy a kormány foglalkozik-e egyáltalán a kérdéssel. Tavaly ilyenkor már egymást érték a kormányzati tájékoztatók, ahol arról beszéltek, hogy 2,7 millió nyugdíjas kap utalványokat.

Az is arra utalhat, hogy idén elmarad karácsonykor az utalványosztás, hogy a Magyar Posta Zrt. tavaly november 26-án kezdte meg azok kézbesítését, és karácsonyig folyamatosan vitték ki az érintetteknek. Vagyis a Magyar Posta számára  legalább egy hónap kell ahhoz, hogy a 2,7 millió nyugdíjas megkapja az Erzsébet-utalványokat.

Idén húsvét, jobban mondva az országgyűlési választások előtt újabb körben osztottak 10 ezer forint értékben Erzsébet-utalványt 2,7 millió nyugdíjasnak. Az utalványok 90 százalékát fürgén kézbesítették is március végéig, még időben az április 8-i választások előtt.