Úgy tűnik, hogy Orbán Viktor már nem tartja '56 hősének Dózsa Lászlót (1942-)

2019. január 11., 16:38

Szerző:

Orbán Viktor a 2017. október 23-i ünnepi beszédében Dózsa Lászlót (1942-) Nagy Imrével és Mindszenty Józseffel egy mondatban említette az '56-os hősök között.

A csütörtöki Kormányinfón a 444 feltette volna a kérdést Orbán Viktornak, hogy ezt fenntartja-e azután is, hogy közben történészek mellett a bíróság is kimondta, hogy Dózsa László valótlanságot állított, amikor azt mondta, ő látható a híres fotón, amelyen egy igazi szabadságharcos, a már elhunyt Pruck Pál szerepel, akinek a lánya perelt is a színész hazugsága miatt. 

Schmidt Mária (középen) és Dózsa László (1942-)
Fotó: 1956-os emlékév/Facebook/Nagy Márton

Erre azonban nem volt módja a lap munkatárásnak, ezért a kérdést végül Havasi Bertalannak, a miniszterelnök sajtófőnökének küldte el. Pénteken megérkezett a válasz, amely így hangzik.

„A tudomány – mindenki, így a miniszterelnök által is figyelembe veendő – sajátossága, hogy későbbi kutatások eredményei új, más megvilágításba helyezhetik a múlt egyes történéseit.”

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.