Úgy tűnik, az állam minden segítséget megad, hogy a felcsúti akadémia eltitkolja, hogyan költött el 11 milliárd közpénzt

2019. február 28., 07:03

Szerző:

A sportállamtitkárságon pihen 11 milliárd forint értékű tao-szerződés: amíg a papírok ott vannak, Mészáros Lőrincéknek nem kell kiadniuk a számlákat, a fűtött focipályák és a Makovecz-stílusú kazánház építésére kötött szerződéseket a DK-nak – írja a 24.hu.

Lassan másfél éve, 2017 októberében rendelte el a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány ellenőrzését az Emberi Erőforrások Minisztériuma, de a 24.hu információja szerint az Emmi sportállamtitkára, Szabó Tünde a napokban újabb 180 nappal meghosszabbította Mészáros Lőrinc futballalapítványának vizsgálatát. 

Azért nem kell arra gondolni, hogy szorul a hurok Felcsút körül: a sportállamtitkárnak éppen akkor jutott eszébe megvizsgálni, s ehhez bekérni a felcsútiak iratait, amikor a focialapítvány kifogyott a jogi lehetőségekből, és ki kellett volna adnia a számlákat és a szerződéseket arról, hogyan költött el nagyjából 11 milliárd forintnyi tao-támogatást 2015-ig. Az összeg egyébként azóta tovább nőtt, tavaly áprilisban már 17,72 milliárd forint volt.

A DK 2015 óta próbálja elérni, hogy betekinthessen a felcsúti alapítvány irataiba. Mivel az alapítvány nem járult hozzá, az ügy egészen a Kúriáig jutott, és jogerős döntés született arról, hogy a tao közpénz, az alapítvány pedig nem rejtegetheti a támogatások dokumentációját.

Érdekes módon öt nappal a Kúria ítélete előtt vitték be a felcsúti szervezet összes papírját, 45 doboz iratot az Emmi sportállamtitkárságára, Mészáros Lőrinc pedig személyesen írt levelet a DK-nak, sajnálkozva, hogy nem tudja átadni a kért iratokat, mert minden irat a minisztériumban van. Ahogy azóta is és vélhetően még nagyon sokáig.

 

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.