Úgy döntöttek, hogy eljutnak a Holdra – Előválasztás, járvány, hat párt

Nagy az izgalom, és ez most nem műizgalom az ellenzéki színtéren. A 2019. október 13-án nem várt sikerrel kipróbált ellenzéki együttműködés igazi erőpróbája a tervek szerint a májusban-júniusban lebonyolítandó hatpárti előválasztás lesz. A manőver a magyar ellenzéket („közös lista”) komoly logisztikai, pénzügyi, politikai feladat elé állítja. Maga a konstrukció: hat eltérő identitású, múltú, karakterű párt összesimítása, közös platformra állítása, a kormányképesség bizonyítása, 106 egyéni képviselőjelölt kiválasztása, ütőképes kampányember („miniszterelnök-jelölt”) megválasztása, a kölcsönös gyanakvások hálójának kibontása (mindez a világválság árnyékában) bonyolult feladatnak látszik. Ám ahogy az egykori amerikai elnök (JFK) mondta: „Úgy döntöttünk, hogy eljutunk a Holdra. Nem azért, mert a feladat könnyű, hanem mert nehéz.” Kikből áll most a Holdra szállók csapata?

2021. január 10., 08:30

Szerző:

Mindössze hat párt próbálkozhat. A Gyurcsány-féle DK, a Momentum (kívül a parlamenten), a Jobbik, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd. Tegyük hozzá, a kormányzatnak egyáltalán nincsenek szervezési, egyesülési gondjai. Ebben húsz évvel járnak előbbre. Orbán 2002-ben a váratlan vereség után kezdte alakítani választástechnikai gépezetét, s ennek főbb elemei azóta nem sokat változtak. „CDU–CSU-modell” (Fidesz–KDNP), évekre tervezett kampánynarratíva, s az elmaradhatatlan „nemzeti konzultáció”. A fő ellenség Brüsszel (a Nyugat), a nemzeti fő veszély a migráció. Maga a szervezet, a párt 2010 óta a központosított állami adminisztráció elemeivel olvad össze. Orbánék feladata: várni. Várni a vakcinára, a járványhelyzet lazulására, az uniós segélycsomag utalására, a turizmus újraindulására, a gazdaság feltámadására. Nem a kedvükre való helyzet, miközben Orbán kemény csatákra számíthat az uniós parlamentben, a sikeresen provokált amerikai kormányzattal s az év második felétől a lassan összeszerveződő hazai ellenzék egyelőre még ismeretlen miniszterelnök-jelöltjével.

Másfél éve még a csúcson járt. Helyzete rendíthetetlen volt. Hogy jutott ide?

Először vizsgáljuk meg, valóban rosszul áll-e. A Závecz Research felmérése szerint ha az egyéves sorozatot nézzük, a Fidesz 2019 szeptemberében a biztos pártválasztók körében 54,4 százalékon állt. Ez, ha úgy vesszük, történelmi csúcs, példátlan feltörés. A természetes hullámzás után 2020 márciusában 51,1 százalékon álltak, érzékelhető csökkenés októberben, a második hullámmal indult, jelezve, lassanként fogyni kezdenek a társadalom türelmi tartalékai (48,9 százalék). Novemberben lejjebb csúszott a görbe (47,3), hogy a csúszás üteme decemberre tovább gyorsuljon (45,3 százalék). Akárhogy számoljuk, a veszteség a biztos pártválasztói körben félmillió évekig kitartó szavazó. A döntő mozzanat a január lesz: gyorsuló örvénylés jön, vagy a megszokott felemelkedés. Tény, hogy az ellenzék lényegi dolgot nem tett, önmagával volt elfoglalva, többnyire ügyetlenkedett. Ahogy az egyik elemző (Róna Dániel) írja: pillanatnyilag úgy fest, az ellenzék „erősen közepes teljesítménnyel” nyerhet. Hogy az említett teljesítmény mondható-e közepesnek, az szemlélet kérdése. Valamiféle összefogás mégis érik. Közelednek az előválasztás napjai.

Hogy van-e igény előválasztásra (nagy kaland), amelyben a bukás lehetősége is benne van, a megfigyelők nem kis része kétli. Karácsony főpolgármesternek bejött, de sokak szerint nyert volna sima jelöléssel is. De ha már így esett, legyenek választások. A „közös párttornáztatás”, a gyúrás egészséges, feltárhat belső tartalékokat, felhozhat friss arcokat, erősítheti a szolidaritást, s az sem baj – ahogy egyik politikus informátorunk mondja –, ha a felek a karanténban „szokják egymás szagát”. A szerencsi időközi választásra minden lényeges ellenzéki szereplő levonult, kínos volt, magyarázkodni kellett, de végül kiderült, az eltérő karakterű szavazatok szavazáskor összeadódnak, az ellenzéki együttműködés ebben az értelemben működik, habár a szavazatszám nem elég. Azóta ez is elmozdult felfelé.

A Závecz Research felmérése szerint a feltételezett ellenzéki tömb – azzal, hogy létezik és elvben mérhető – négyszázalékos előnyre tett szert.

Növekedni a hatok sem növekedtek. Szokás szerint a dezertőrök első lépésben a bizonytalanok táborát erősítik. A kérdés, hogy mennek-e „tovább”. Hogy mindez valóban fedi-e a politikai valóságot, igazából nem lényeges. Hogy a klasszikus bon mot-t idézzük, „választást akarunk nyerni, nem közvélemény-kutatást”. Hasonló mértékű esés a NER-korszakban egyébként volt már. 2015 tavaszán a kormánypárt gyors egymásutánban vesztett három időközi választást, egyet Pesten, egyet vidéken, egyet egy megyeszékhelyen. De aztán megindultak a közel-keleti menekültek, délen kerítés épült, és fél éven belül minden helyreállt.

Hogy szükség van-e teljes körű (106 választókerületben tartott) előválasztásra, arról megoszlanak a vélemények. Böcskei Balázs (Idea Intézet) szerint legföljebb precedensként, olyan a terepeken, ahol több fajsúlyos jelölt is van. Semmi sem indokolja, miért kellene 106 egyéni választókerületben hat párt hat jelöltjének, 636 aspiránsnak egyszerre megmérkőznie. A választék – ha valaki ismeri az ország szociológiai szerkezetét – a képzeltnél sokkal szűkösebb. Előválasztást lehet rendezni Budapesten, bizonyos megyeszékhelyeken, a főváros agglomerációs övezetében, de kétséges, hogy az isten háta mögött, Csengersimán, Gávavencsellőn megéri-e a felhajtás. A hiedelemmel ellentétben a pártoknak nincsenek községi, sőt kisvárosi szervezeteik sem. És alig vannak „járási szintű” jelöltjei.

Jakab Péter
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Jobbik bevételét például az indokolta, hogy állítólag vannak (voltak) falusi szervezetei, és ez valahol igaz is, mondjuk úgy, nekik van a legtöbb. A teljes körű előválasztásról tehát viták dúlnak. Mindenki más metódussal járna jól. Szerencsen Bíró László mellett az szólt, hogy valóban ő volt a legerősebb ellenzéki jelölt. (Képzeljük el a többit.) Az MSZP helyzeti előnye ma is működő, maradék irodahálózata egy előválasztáson technikai előnyt jelenthet a pártnak. Az elektronikus szavazást a Momentum szorgalmazta, fiatalabb hívei előnybe kerülnének az MSZP (és a DK) nyugdíjasaival szemben. Valamit egyszerűsítene a helyzeten az MSZP javaslata, amely szerint azok a képviselők (szám szerint tizenöten), akik úgyis újrázni akarnának, mentesüljenek az előválasztás kényszere alól. Mások a „tiszta demokrácia” elveit hirdetik: nyissunk tiszta lapot, küzdjön meg mindenki mindenkivel.

– Mindennek van kockázata – mondja Molnár Zsolt, aki a szervezésért MSZP-szinten felelős. – De ha valóban kormányozni akarunk, egy előválasztást le kell tudni bonyolítani.

A magyar jogrend az előválasztás intézményét tulajdonképpen nem ismeri. Ez tehát magán- vagy pártrendezvény, amelybe minél nagyobb számban be akarják vonni a helyhatósági választásokon feltűnő, aktivitást mutató civil szervezeteket. Ez logikusnak, egyben hasznosnak mondható, különös figyelemmel arra, hogy

a 2018-as országgyűlési választáson 22 ezer szavazókör háromnegyedében a pártok nem voltak képesek megfigyelőket delegálni.

Az előválasztás zabálja a pénzt. Molnár Zsolt szemérmesen „tízmilliárdokban mérhető” nagyságrendről beszél. Közelebb járunk az igazsághoz, ha úgy kalkulálunk, 70-100 millióról van szó, s még csak az infrastrukturális feltételeknél (sátraknál, autóknál, számítógépeknél) tartunk. De még nem szórólapoztunk, nem béreltünk termet, plakátot sem nyomtattunk. Helyszínenként nyolc-tíz aktivista jelenlétéről lenne szó. A folyamatot előválasztási bizottság koordinálja. Az internetes voksolás talán olcsóbb (és praktikus), de nagy a félelem, tartanak attól, hogy a Fidesz belepiszkál a rendszerbe. Ilyenkor nincs személyes jelenlét, csak gépi regisztrálás, korlátozott a kampányérték. Nem lehet a jelöltekkel beszélgetni, a választót kávéval kínálni, kabátot felsegíteni.

– Belepiszkálni elvben a személyes szavazásba is lehet – mondja Molnár. – Észnél kell lenni. Ám a közhittel ellentétben a Fidesz „emberi erőforrásai” is végesek. Mégis más dolog odamenni, személyesen regisztrálni, mint a rendszerbe belenyúlni.

Az eredmények befutnak Budapestre, az előválasztási bizottsághoz. Vitás kérdés a kis falvak bejárása. Méltatlan megkülönböztetés lenne a szavazást városokra korlátozni. A tervek szerint meghirdethetik, hányra jön majd a szavazatgyűjtő autó, mennyi időt szándékozik a kocsma, a templom, a bolt előtt tölteni. Könnyen lehet, hogy ebből csalódás lesz, azt sem értik a helyiek, hogy miről van szó. A falvak népe zömében Fidesz-szavazó, alternatív tévécsatornák hiányában az ellenzéki politikusokat a lakosság nem is ismeri. Akad falu, ahol élő politikus Rákosi Mátyás óta nem járt.

A közönség szereti, ha ügyetlenkedve, botladozva, de mégis megküzdenek érte. Karácsony megválasztásánál a győzelmet ennek tudták be. Böcskei Balázs szerint nem biztos, hogy így volt, de a sikerből minta lett. A valódi tét 2022. A legérdekesebb szavazat pedig az, amely a miniszterelnök-jelölt személyéről szól, az valóban „vérre és pénzre megy”. A két szavazatot ugyanazon a napon kell leadni.

Fotó: MTI/Mónus Márton

A társelnök asszonyt (MSZP) húsklopfolás közben érjük el, Kunhalmi Ágnes szilveszterre készül. A technikai részletekről annyit, hogy a szervezés súlyos konspiráció mellett zajlik. A pártelnökök hetente találkoznak, erről utólag közleményt szoktak kiadni, a találkozók helye, ideje titkos. Mindenki egy órával előtte értesül, autóba vágja magát, s villámgyorsan a helyszínre hajtat. Minden találkozót más párt szervez, a mobilokat le kell adni. Teljes az elszigeteltség. Esetleg akkor lehet lazulás, ha valaki, mondjuk Gyurcsány, bemegy az ATV-be, hogy célzásszerűen kifecsegjen pár apróbb dolgot.

– Az ördög nem alszik – mondja Kunhalmi aggodalmasan. Az elnök asszony szerint az előválasztás már maga a kampány. A centrális erőtér ezzel véget ér. Feszültségekkel terhes politikai év jön. A magyar kampányok mindig kíméletlenek voltak, de tíz-tizenkét éve nem állt a Fidesszel szemben esélyes ellenfél. Most lesz ilyen. A közös lista pártjai valóban esélyesek.

– Nem tudhatjuk, miként reagál Orbán, ha vereségközeli helyzetbe kerül – mondja Kunhalmi.

Ez azért még messze van. Kéri László politológus említette az ATV-ben, hogy a december 24-i „nagy pénzosztás” (alapítványi, baráti pénzkiáramlás) mutatja, már spájzolnak, ami azt jelzi, az esetleges vereség lehetőségét számba vették. A sors végül is igazságos. A Gyurcsány-kormányt számos tényező mellett a frankválság döntötte végromlásba. Orbánék kormányára tíz évig Isten fényesebb arca ragyogott. Úgy látszik, alkonyodik.

Újdonság, hogy a NER gépezete először vág a választási évbe politikai terv, módszer, innováció nélkül. Se migránsügy, se Soros-faktor, se rezsiharc, ezeket nem lehet felújítani. A felmentő vakcina a hanyatló Nyugatról érkezik. A végső esély a kampányban Gyurcsány, ami a Fidesz reményei szerint mindkét tábort kellően átmozgatja. A saját tábort hiszterizálja, az ellenzéket megrostálja.

A „közös listának” ugyanis lesz néhány apróbb gondja. Viszonylag problémamentesen megszavazható, hogy Peresztegen ki legyen az induló. De máris konfliktusforrást rejteget a miniszterelnök-jelölt személye. A Fidesz-kommunikáció vágyott tippje Gyurcsány. A Gyurcsány család. Nem véletlen, hogy a jobbos sajtó Dobrev Klárát hónapok óta csak Gyurcsánynénak titulálja. Bármilyen érdekes eleme Gyurcsány a magyar politikai folklórnak (tizenkét év után is veszélyforrás), a nulláról feltörő tizenöt-tizenhét százalék mégis teljesítmény. A miniszterelnök-jelölés lesz a vízválasztó. A Jobbik szavazóit épp úgy stimulálja, mint a kormánypárt híveit. A választónak kell majd eldöntenie, számára mi az elfogadhatóbb: elviselni újabb négy évig Orbánt, vagy eltűrni, hogy Gyurcsány a kormány körül (mellett, mögött) sertepertél. De az még odébb van. Egyre biztosabb: a miniszterelnök-aspiránst az előválasztás fogja kijelölni, amelynek eredményén a hátralévő évben nem lehet módosítani. A három tipp Karácsony, Dobrev, halványan, surranópályán Márki-Zay. A másik veszély a Jobbik-faktor, rengeteg, ma még csak nem is sejtett alvó aknával.

És van egy végső, ügydöntő szempont. A COVID. A halálos politikai aspiráns, amely minden politikai számítást felboríthat. Ha a járvány, az infláció, az ínség nyerne (s miért ne nyerhetne), merőben új világ jön, fejtegetéseinket tekintsék tárgytalannak.

 

A cikk a 168 óra hetilap 2021. január 7-i számában jelent meg.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.