Ugrott az Elios, de a pumpálás folytatódott: Tiborcz az informatika világából csapolja tovább a pénzt

2018. március 31., 11:08

Szerző:

Két cég révén is pénzhez juthatott Orbán Viktor veje, Tiborcz István a kormányzati intézmények túlárazott szoftverbeszerzéseiből - írja a Népszava. A két vállalkozás a Microsoft-botrány által érintett időszakban sok száz milliós extraprofithoz jutott.

Tiborcz István.
Fotó: Youtube

Tiborcz még 2015-ben az Orbán számára is egyre kínosabb sajtónyilvánosság és ellenzéki kritikák miatt eladta a LED-lámpás beruházásokban érdekelt Elios Zrt-ben lévő tulajdonrészét. Tiborcz ugyanakkor csak a tulajdonhányadtól vált meg, az üzleti modellt továbbvitte – igaz, az új üzletágban (informatika) már vigyázott rá, hogy tulajdonosként ne legyen kimutatható köze az államot megfejő vállalatokhoz. Az egyik cég a HCS Experts Kft. amibe nagyjából az Eliosból történt kiszállással egy időben vásárolta be magát Tiborcz.

A cég árbevétele Tiborcz beszállásakor már megközelítette az egymilliárdot, és a vő két év alatt 460 millió forintot vett ki belőle osztalékként. A drámai forgalom- és profitnövekedés azért furcsa, mert az informatikai szakmában senki sem tudja, mit csinál pontosan a HCS Exprets.

És van egy másik vállalat is, amely a Népszava információi szerint Tiborcz István köréhez köthető. A HCS-hez hasonlóan rejtélyes tevékenységű Symmetria Magyarország Kft.-ben Tiborcz a vizsgált időszakban nem volt tulajdonos, de a Magyar Nemzet akkori információi szerint Bertha Péter miatt, aki anyai nagyanyja révén rokona Tiborcz Istvánnak, az ágazat szereplői Orbán Viktor vejének érdekköréhez sorolták, és aszerint is kezelték. 

A Népszava cikke ide kattintva olvasható.