Kampó: máris derékba törte Magyarország turizmusát a koronavírus

2020. március 12., 12:54

Szerző:

Az európai trendeket Magyarország sem tudta elkerülni, Magyarország turizmusát derékba törte a koronavírus, napról napra nő a visszamondások száma – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség az MTI-vel.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adataiból az látszik, hogy napról napra nő a visszamondások száma, a három tavaszi hónapra összesítve a foglalások 18,5 százalékát mondták le március 10-e reggelig a top 10 küldő országból, ez a szám a vírus magyarországi megjelenését követő reggelen, március 5-én - az ezt megelőző napokhoz hasonlóan - 16,4 százalékot tett ki.

A TOP10 küldőpiac közül Németország a legjelentősebb, amelynek esetében 13,3 százalékos a tavaszi lemondási arány. Tekintve, hogy Németországból érkezik a legtöbb turista az országba, ezáltal a létrejött foglalások és lemondások darabszáma is e küldőország esetében a legmagasabb.

A tervezett utak lemondási aránya továbbra is magas Izraelből (40,3 százalék), Olaszországból (37,8 százalék) és Romániából (25,4 százalék).

A belföldi foglalások közül arányaiban kevesebb (13,2 százalék) került lemondásra, mint a TOP 10 küldőpiacról érkezők esetében, így a belföldi piacot inkább a kivárás jellemzi - közölték.

Mától nem hajthatnak át a Lánchídon turistabuszok és teher Ennek egy jó időre kampó
Fotó: Máthé Zoltán

Budapesten a foglalások visszamondásának aránya Kína (54,3 százalék) és Izrael esetében (41,1 százalék) a legmagasabb. A korábbi évek azonos időszakával összevetve március-április hónapokban várhatóan 50-60 százalékkal kevesebb külföldi vendég érkezik az országba, a korábbi évek ugyanezen időszakával összehasonlítva. A szállásdíjbevételek 2019 március-áprilisához viszonyítva legalább 40-50 százalék körül esnek vissza az adatok alapján.

Az MTÜ közleményében úgy fogalmaz, „a turisztikai adatok napról napra változnak, amit ma mondunk, holnap már nem biztos, hogy igaz. Úgy gondoljuk, hogy jelenleg nem a számok a legfontosabbak, hanem a vírus terjedésének a megfékezése."

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.