Tüntettek a diákok a parlament előtt, középfokú nyelvvizsgára köteleznék Orbán Viktort

2019. április 26., 18:23

Szerző:

Péntek délután diákok tüntettek a Kossuth téren az ellen, hogy a kormányzati tervek szerint a felsőoktatási felvételihez kötelező lesz nyelvvizsga megszerzése. A Jövőt a diákoknak! című rendezvényt azért szervezték, mert a tiltakozók álláspontja szerint 2020-tól az Orbán-kormány több tízezer diáktól veszi el a továbbtanulás lehetőségét egy átgondolatlan nyelvvizsga-törvénnyel.

Az esemény Facebook-oldalán azt írták, hogy ha ma kötelező lenne a nyelvvizsga, akkor a Debreceni Egyetem egészségügyi kara elsőéves hallgatóinak kétharmadát nem vették volna fel tavaly, ami tovább súlyosbította volna az egészségügy helyzetét. A szervezők azt akarják elérni, hogy halasszák el a felvételihez kötelező nyelvvizsga bevezetését mindaddig, amíg az ország minden iskolájában elérhetővé nem válik a minőségi nyelvoktatás.

Álláspontjuk szerint ugyanis ma az iskolákban nem megfelelő a nyelvoktatás színvonala, így azoknak a diákoknak nincs lehetőség a továbbtanulásra, akiknek a szülei nem tudnak drága különórákat fizetni.

Emellett csökkentenék a diákok felesleges túlterhelését, és kiszámítható oktatási rendszert is akarnak a tiltakozók.

A tüntetésen néhány száz fő vett részt, a rendezvényt a Független Diákparlamenthez kötődő magánszemélyek szervezték. Csatlakozott hozzájuk a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Szabad Egyetem, a Hallgatói Szakszervezet, a Szülői Hang és az Oktatói Hálózat.

 

A tüntetés elején lejátszották Áder János 2009-es videóját, amikor a Brüsszelbe készülő politikus egy angol nyelvű telefoninterjú alkalmával alig tudott rendesen beszélni, illetve Orbán Viktor néhány angol nyelvű megszólalásából is mutattak be részleteket. 

A tüntetésen azt követelték, hogy Orbán Viktor 2019. szeptember elsejéig tegyen le egy középfokú B2-es nyelvvizsgát.

Az egyik felszólaló, Gyetvai Viktor egyetemista azt kérdezte, hogy milyen ország az, ahol valaki miniszterelnök ugyan lehet B2-es nyelvvizsga nélkül, de egyetemista nem. Megjegyezte, ha a kormányfő nem teszi le addig a nyelvvizsgát, akkor népszavazást kezdeményeznek két témában:

  • Halasszák el a felvételihez előírt nyelvvizsga-követelmény bevezetését addig, amíg a magyar iskolák nem lesznek képesek rendesen megtanítani a diákokat valamelyik idegen nyelvre.
  • Magyarországon ne lehessen miniszterelnök olyan személy, aki nem teljesíti az összes olyan feltételt, amit egy egyetemi felvételizőtől elvárnak. 

Tasi Zsuzsa középiskolai diák első felszólalóként arról beszélt, hogy nem azért tüntet, mert nem akar tanulni. Elmondta, hogy imád tanulni, de arra nincs ideje, ami igazán érdekli.

Dvorácskó Balázs a Pedagógusok Szakszervezetének képviseletében kijelentette, hogy azért lettek tanárok, hogy diákoknak, és mindenki másnak esélyt adjanak. Szerinte a tanárok utánpótlása se lesz biztosítva, ha kötelező lesz a nyelvvizsga az egyetemi felvételikhez.

Ercse Kriszta oktatáskutató pedig arról beszélt, hogy a kormány hat évvel ezelőtt bejelentette, hogy 2020-től nyelvvizsga kell a felvételihez, majd hat évig nem csinált semmit.

(Az Index nyomán.)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.