Tüntetésre készülnek a Főkertért a kertészek

A Főkert és a fővárosi önkormányzat épülete előtt fognak tiltakozni. 

2021. szeptember 18., 14:44

Szerző:

 

 „Tegnap egy sajtóhírből a sajtóhírből a kertész szakma, és a több milliós hazai Kertbarát közösség megtudhatta, hogy mindenféle társadalmi vagy szakmai egyeztetés nélkül a 154 éves, önálló és a történelem hullámaitól függően autonóm Főkertet megszüntetik”- írja bejegyzésében az ismert kertész Megyeri Szabolcs.  A szakember szerint egy önállóságától és költségvetésétől megfosztott alosztállyá silányítják a Főkertet. Az ügy miatt a kertész tüntetést szervez. 

Megyeri szerint az uniós irányelvek szerint egyeztetni kellett volna az ágazat szereplőivel, a minisztériumokkal és a szakmai szervezetekkel is. A kertész szerint a Főkert megszűnésével a szakemberek „otthona” is megszűnik. „Végső elkeseredésemben ma déltől egy ( 24 órás ) délután, egy este, egy éjjel, egy hajnal, egy reggel és egy délelőtt erejéig és erejem végéig egy csendes egyszemélyes tüntetést tartok, mert elképzelhetetlen számomra, hogy egy szó nélkül végignézzük azt a példa nélkül lefokozást, és pusztítást amit ez a megszüntetés okoz.” - tette hozzá a kertész írásában.

 Megyeri bejegyzésében kijelenti, hogy nem fogják tétlenül végignézni a Főkert megszűnését. 24 órás tiltakozást szerveznek szombat déltől. Tiltakoznak a Főkert épülete és a budapesti városháza épülete előtt is. 

  
 
 

Megyeri Szabolcs posztjára válaszolva Bárdosi Sándor, a Főpolgármesteri Hivatal főtájépítésze azt írta, ez már lassan egy éve tudható, hogy létrejön a Budapesti Közművek Zrt. Ebben a folyamatban nem a FŐKERT szűnik meg, hanem egy Holding, aminek eddig is része volt a FŐKERT, ergo nem volt független eddig sem. Ez a Holding a BVH volt. Most annyi történik, hogy a fővárosi tulajdonú cégek összeolvadnak, a FŐKERT ebben az óriáscégben divízió lesz, amiből számos előny származik.

"Például az, hogy a cégeken belüli sokkal jobb gépeket mondjuk ő is használhatja. Például az, hogy ha a FŐKERT megszorul anyagilag, akkor egy másik divízió ki tudja segíteni. Például, hogy ezentúl a kertészeknek a kertészkedés lesz a dolga a parkokban és nem a szemétszedés, mert azt az FKF divízió sokkal jobban és hatékonyabban tudja megcsinálni. Például ha a nyári melegben többet kell locsolni, akkor a Főkert, amelynek erre alig van járműve, számíthat esetleg az FKF-re, aminek modern locsoló autói vannak és egyébként is hűti az aszfaltot. Például hogy lesz egy jobb párbeszéd cégen belül arról, hogy mondjuk egy Főtáv fejlesztés (közmű) milyen nyomvonalon menjen, hogy meglévő fákat ne tegyen tönkre. Például meg lehet eztán beszélni az FKF-el, hogy ne sózza szét a zöldfelületeinket, hanem ahol ilyen útszakasz van, ott álljon át környezetbarát síkosságmentesítésre. A FŐKERT-nek egyébként mindene megmarad, ami a szakma gyakorlásához kell, ugyanúgy gondozza a parkokat, ugyanúgy fenntartja a fasorokat, ugyanúgy termeszt, de például az adminisztrációval, hr ügyekkel, vállalati joggal nem neki kell foglalkoznia. Ezek amúgy sem szakmai munkák. A teljes cégcsoport a Főváros 100%-os tulajdonú cége marad, nonprofit Zrt formájában. A Főkertet nem siratni kell, hanem drukkolni neki, hogy végre infrastruktúrában el tudja érni azt az átlagot, amit az összes többi cégbe olvadt divízió húz feljebb. Eladás nem történt, az összeolvadás ténye nagyon régen ismert. Tájékozódni erről eddig is lehetett volna, sajnálom, hogy ez a posztod előtt nem történt meg. Eddig az összeolvadást a cégbírósági procedúra hátráltatta. A FŐKERTnek továbbra is van főigazgatója, aki benne van az új cég boardjában, széles döntési jogköre szakmai kérdésekben. Sőt az átalakulással egy új ágazata is alakult, az erdőkezelés. Szóval ezek a “rettenetes” események történtek meg" - írja Bárdosi Sándor főtájépítész.

 

(Kiemelt kép forrása: Megyeri Szabolcs kertész Facebook oldala.)
 

2024. április 20., 10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

2024. április 19., 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

2024. április 19., 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.