Kaotikus helyzet alakulhat ki Miskolcon vasárnap, ahol Toroczkaiék újabb erődemonstrációra készülnek a Kocsonyafesztivál alatt

2020. február 13., 16:55

Szerző: Bíró Veronika

Rendőri szempontból nagyon nehéz lesz biztosítani a Mi Hazánk Mozgalom vasárnapi demonstrációját, amely a miskolci Kocsonyafesztivál utolsó napjával párhuzamosan zajlik majd – nyilatkozta Horváth Ferenc nyugalmazott rendőrőrnagy a 168 Órának.

Február 16-án délután „demonstrációt tart a rendért” a Mi Hazánk Mozgalom Miskolcon a kormányhivatal előtt. Toroczkai László pártelnök bejelentette, hogy a rendezvény után autókonvojjal mennek a várostól mintegy harminc percnyire található Sályra, ahol „mintha megszűnt volna a magyar állam”. A pártvezető szerint helyi nyugdíjasok járőröznek éjszaka, hogy ne törjenek be a házaikba, mivel nincs rendőrőrs a településen. A közelmúltbeli gyilkosság helyszínére mécseseket tesznek, majd fáklyás felvonulást tartanak. A faluban január végén egy 61 éves nőt olyan súlyosan bántalmazott egy 21 éves férfi, hogy az asszony belehalt sérüléseibe.

Toroczkaiék várják a Magyar Gárda egykori tagjait, a Betyársereget és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat is a sályi vonulásra.

Zászlóbontás Ásotthalom
Fotó: Kökényesi Gábor

Február 14-16. között tartják viszont Miskolcon a Kocsonyafesztivált is. A vasárnapi demonstráció épp a fesztivál utolsó napjára esik, ahol kültéri rendezvények lesznek.

A várható fejleményekről Horváth Ferencet kérdeztük, aki a Tumenca – Veletek Facebook-csoport adminisztrátora, nyugalmazott rendőrőrnagy, korábban az Országos Rendőr-főkapitányság bevetési parancsnokaként dolgozott. 2006-ban az MTV-székház ostromát – amelyben Toroczkai Lászlónak is szerepe volt, többek között a tömeget irányítva – személyesen is átélte, bevetési parancsnokként dolgozott a helyszínen.

Horváth Ferenc a Tumenca-csoport tagjaival együtt azt kereste, hogy milyen reakciót lenne érdemes adni a szélsőségesek demonstrációjára.

Úgy véli, a szélsőséges mozgalmak újabb löketet kaptak, mivel Orbán Viktor januári sajtótájékoztatóját követően a kormánypárti politikusok nyilatkozatainak hatására ismét felerősödtek a romaellenes megnyilvánulások. Ezzel pedig Toroczkai László „főnixként” ébredt fel hamvaiból.

– A tavalyi törökszentmiklósi demonstráció még blamának bizonyult, miután a szélsőségesek nem masírozhattak a városban

– emlékeztetett rá Horváth Ferenc.

Tavaly májusban óriási rendőri jelenlét mellett mintegy kétszázan gyűltek össze Törökszentmiklós főterén azon a demonstráción, amit a Mi Hazánk Mozgalom hirdetett meg. A vonulást megtiltotta a rendőrség, így a résztvevők nem masírozhattak végig a település utcáin a párt frissen alakult egyenruhás alakulatának, a Magyar Gárda „szellemi örökösének” szánt Nemzeti Légió tagjaival együtt, de a tüntetést megtarthatták.

Horváth Ferenc szerint azonban Toroczkai László most újabb lehetőséget láthat a szereplésre.

– Jó célpontot választott Toroczkai. Sály egy zsákfalu, de nem ott gyűlnek össze, hanem a megyeszékhelyen, Miskolcon, így már a helyszín kijelölése is provokáció.

– jegyezte meg.

Hangsúlyozta, hogy nagyon nehéz lesz rendőri szempontból biztosítani a helyszínt. Kordon, rendőr nyilván lesz a helyszínen, de nehéz lesz kiszűrni azt, hogy a demonstráció előtt ki megy be a Kocsonyafesztivál területére a tüntetők, illetve az ellentüntetők közül.

A demonstráció 16 órakor kezdődik, a fesztivál aznap már reggeltől programokkal várja a résztvevőket. Horváth Ferenc szerint ezért ott 16 óra előtt igen kaotikus lehet majd a helyzet.

Sályon a Tumenca csoport szeretett volna vasárnap elmenni misére, és azután – beszédek nélkül – gyertyagyújtással csendben megemlékezni a gyilkosság áldozatára. A megemlékezést Papp Anikóval, a csoport alapítójával kezdtek szervezni. Tiltani ugyan senki nem tiltotta be a megemlékezést, de implicite az volt az üzenet, hogy inkább ne menjenek oda.

Horváth Ferenc azonban tart attól, hogy a helyszínen mégis megjelennek majd rendbontók, akár fizetett provokátorok is.

– Nem lesz ebből polgárháborús helyzet, de Orbán Viktor olajat öntött a tűzre a gyöngyöspatai kártérítésről szóló kijelentéseivel. Ennek következtében újra megjelenhetnek a szélsőségesek

– jegyezte meg, hozzátéve, hogy Toroczkai László részéről egyértelműen provokáció a vasárnapi erődemonstráció.

Horváth Ferenc Papp Anikóval együtt levelet írt a miskolci polgármesternek, Veres Pálnak. Felhívták arra a figyelmet, hogy a Kocsonyafesztivál utolsó napja érdektelenségbe fulladhat. Emlékeztettek arra, hogy a gyülekezési jogról szóló 2018. évi LV. törvény alapján a hatóság megtilthatja egy gyűlés megtartását, ha az mások jogainak és szabadságának szükségtelen mértékű és aránytalan sérelmével jár. Úgy látják, hogy a Kocsonyafesztivál résztvevőinek az érdeke is sérülhet az erődemonstráció miatt, ezért arra kérték a polgármestert, hogy ha magának érzi álláspontjukat, juttassa el a hatóságokhoz levelüket.

A vasárnapi eseményekkel kapcsolatban elküldtük kérdéseinket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságnak, valamint Miskolc polgármesteri hivatalának, válaszaikat közölni fogjuk.

A miskolci eseményekről a 168 Óra helyszíni riportot készít, ami a február 20-i lapszámunkban jelenik meg.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.