Nem sztrájkot, hanem országos iskolabojkottot tartanak jövő pénteken a diákok

2019. szeptember 4., 09:14

Szerző:

Jogilag nem sztrájk, hanem iskolabojkott lesz a diákok szeptember 13-ra meghirdetett akciója – mondta el a hvg.hu-nak az egyik szervező, Nógrádi Áron.

A diákok augusztus 31-én a Kossuth téri demonstrációjukon jelentették be a sztrájkot. Azt kérték, hogy aznap minden diák maradjon otthon, és ne menjen iskolába tiltakozása jeléül. A szervezők így szeretnék felhívni a figyelmet a magyar közoktatás állapotára.

Hangsúlyozták, hogy a nemrég elfogadott köznevelési törvény módosítása csökkenti az alternatív iskolák szabadságát, a jövőben állami hivatal dönt majd a magántanulói státuszról, nehezebb lesz kitolni az első osztály elkezdését, az iskolaigazgatói kinevezésekbe pedig nem lesz beleszólás.

Nógrádi Áron most azt nyilatkozta a portálnak, hogy senkit nem akarnak igazolatlan hiányzásra buzdítani, ezért a szülőket kérik arra, igazoljanak egy napot a gyermeküknek, ha részt akar venni az eseményen.

Főként a középiskolásokra számítanak, de elképzelhetőnek tartják, hogy egy-két általános iskolás is csatlakozik, és remélik, hogy a felsőoktatásban tanulók közül is támogatják majd őket.

Az eseménynek már van Facebook-oldala is.

Demonstráció a köznevelési törvény ellen
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A diákok a köznevelési törvény visszavonásán kívül azt akarják elérni, hogy

  • az intézményvezetők kinevezésénél a tanároknak és a szülői, illetve diák közösségeknek legyen véleményezési és egyetértési joga,
  • több pénz jusson az oktatásra az éves költségvetésben,
  • vonják be érdemben a szakszervezeteket, civil szervezeteket a törvényalkotásba,
  • legyen szabad tankönyvválasztás,
  • csökkentsék a lexikális tananyag mennyiségét, a diákok és a tanárok túlterheltségét,
  • emeljék versenyképes szintre a közoktatásban dolgozók fizetését, ma ugyanis egy kezdő, egyetemi végzettséggel rendelkező tanár bruttó 244 000 forintot keres, egy tizenöt éve tanító 294 ezret, míg egy nyugdíj előtt álló pedagógus 375 ezer forintot.

     

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.