Tüntetés, könnygáz, fogócska – A csütörtök este krónikája

2018. december 14., 06:21

Szerző:

  • Csütörtök délután több száz ember ment el arra a Kossuth téri tüntetésre, amelyet a Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet hirdetett meg tiltakozásul a Munka törvénykönyvének rabszolgatörvény néven ismert módosítása ellen.
  • A demonstráció délután ötkor kezdődött. Nem sokkal este hat után a tüntetők egy nagy csoportja – több száz ember – elindult a Margit híd felé. Átsétáltak Pestről Budára, aztán a Lánchídon át a Deák tér és a Nyugati tér érintésével vissza a Kossuth térre, útközben mindenhol leállítva a forgalmat.
  • A Kossuth térre fél kilenc körül ért vissza a tömeg. Szervezői bejelentés szerint a tüntetés hivatalosan véget ért, a tömegben pedig gyorsan elszabadultak az indulatok. Először csak füstgránátokat dobtak be az Országház főlépcsőjénél felálló sisakban és védőfelszerelésben rendőrök közé – egyet Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke is elhajított –, aztán repült az üveg, a tojás és a vécépapír is. A rendőrök ezt egy idő után megunták, és könnygázzal válaszoltak. Először csak fél tizenegykor figyelmeztettek, hogy rendőrökre támadni bűncselekmény. Fél tizenkettőig hétszer fújták le a tüntetőket, akik két parlamenti iroda ablakát is betörték. Az erőszakban két rendőr sérült meg, az egyikük a fején, másik a combján.  
Fotó: Balogh Zoltán
  • Háromnegyed tíz körül Donáth Annát, a Momentum Mozgalom alelnökét a rendőrök lefújták és kirángatták a tömegből a földre leteperték, aztán pedig a X. kerületi rendőrkapitányságra vitték, mert működésbe hozott egy játékboltban is kapható pirotechnikai eszközt. Erről ebben a cikkünkben írtunk minden részletre kiterjedően.
  • Eltekintve azoktól a pillanatoktól, amikor könnygázzal sikerült megfutamítani őket, a tüntetők folyamatosan a rendőröknek feszültek a Kossuth téren, az Orbán Viktor és politikája elleni elleni kiszólásokon túl az „Elegünk van!” volt a fő jelszavuk.
  • Éjfél előtt a tüntetők egy része az Alkotmány utcán és a Vajkay utcán a Szalay utcába ment, ahol az Emmi oktatási államtitkárságának az épülete előtt összetűzésbe keveredtek a rohanvást érkező rendőrökkel, akik itt is könnygázt vetettek be. 
  • A tüntetők ezután a Nyugati térre vonultak, ahol farkasszemet néztek a kivezényelt rendőrökkel. Bár a rendőrök már itt szerették volna az úttestről a járdára szorítani a tüntetőket, ők azt áttörtek, és némi fogócska után csak a Teréz körúton, illetve az Erzsébet körúton, a Király utcánál és a Wesselényi utcánál sikerült megállítani őket.
  • A tüntetők ekkor már kisebb csoportokra oszlottak, rendőrgyűrűben mindenkit igazoltattak. Rendőrök megtámadása miatt több tüntetőt előállítottak, másokat valószínűleg a közlekedési szabályok megszegése miatt akarnak majd felelősségre vonni. Mindenkit csak egyenként engedtek el és úgy, hogy belemondták saját nevüket a kamerába.
  • Péntek délután öttől a Kossuth téren újra tüntetni akarnak.

A tüntetést két részben közvetítettük, az elsőt ide, a másodikat ide kattintva olvashatják el.

 

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.