„A CEU elűzésével Magyarország nem közép-európai ország többé” – Néhány ezren tüntettek az egyetem budapesti maradásáért

November 16-án folytatják.

2018. október 26., 19:00

Szerző:

„Nem adjuk a jövőnket! Nem hagyjuk a CEU-t!” felkiáltással tüntetett péntek este hattól a Momentum Mozgalom a Soros György alapította egyetemért. Az ellenzéki párt azután hirdette meg a demonstrációt, hogy a CEU vezetése csütörtökön jelentette be, hogy ha az Orbán-kormány december 1-ig nem hajlandó aláírni a New York állammal kötendő szerződést az egyetem budapesti jelenlétének a biztosításáról, akkor Bécsbe kell költöznie.

Fotó: Merész Márton

Kezdésre néhány száz ember jelent meg, a színpadot a Zrínyi utcában, a Bazilikával szemben állították fel. Az utcának ez a része meg is telt tüntetőkkel, a Facebookon több mint 2400-an jelezték a biztos részvételüket, több mint 7700-an pedig, hogy érdekli őket az esemény. A tömeg végül 4-5 ezresre nőtt, magyar és EU-s zászlókat lehet látni, de valaki egy Magyarországgal vagyok feliratú transzparenssel jelent meg. Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes egy Academic Freedom feliratú transzparenssel érkezett. Portálunk kérdésére a politikus azt mondta, egyre kevésbé hiszi, hogy az Orbán-kormány hajlandó szignálni a megállapodást.

Fotó: Merész Márton

A demonstráció moderátora, Nemes Balázs azzal kezdte, hogy a CEU elűzésével Magyarország nem közép-európai ország többé, pedig mi Közép-Európához, és nem Kelet-Európához akarunk tartozni.

Első felszólalóként Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja azt mondta, fontos megmutatnunk, hogy bármit is mond a propaganda, vannak még emberek, akik értékként tekintenek erre az egyetemre, és az itt végzett munkára is.

– A magyar kormány túszul ejtette az egyetemet. Az az öreg bácsi alapította, aki szerintük minden rossznak az okozója. Mi, akik itt vagyunk, tudjuk, hogy a tudás hatalom, és ezt ők is tudják. Tudják, hogy ez mekkora veszélyt jelent rájuk, mert a tanult ember gyomra nem vesz be minden hazugságot. Itthon képzetlen gázszerelők milliárdokat halmoznak fel, és pufimellényes zsúrpubik dirigálnak akadémikuisoknak. Most már az Mta és a Corvinus is szúrja a szemüket. Azokat akarják megsemmisíteni, akik soha nem szavaznának rájuk. Lassan az apátia láncaiba vernek minket. Lassan csak a pártkatonák pereputtyai tudják megengedni maguknak a tanulást. Akinek ez nem tetszik, az húzhat külföldre.

– Nem hagyjuk – skandálja erre a tömeg, Berg Dániel pedig azzal folytatta, hogy nekik nincsenek magánrepülőik vagy kopasz verőlegényeik, de mi többen vannak. – Kistermelők, buszvezetők, apukák és anyukák vagyunk, és.többen vagyunk náluk – fejezte be a beszédét.

Fotó: Merész Márton

Másodikként Luis Cano, a CEU volt diákja angolul arról beszélt, hogy mit veszít az ország, ha a CEU elhagyja Magyarországot, és ami ennél is fontosabb, hogy a demokrácia forog kockán. - A CEU-n megtanultuk a demokrácia értékét, a kritikus gondolkodást és olyasmiket, amiket nem veszíthetünk el. Pont abban az évben tanultam alkotmányjogot, amikor a magyar kormány alkotmánymódosítást végzett. Ekkor jöttem rá, hogy a demokrácia jelentése nem ugyanaz a törvényhozóknak, mint az embereknek. A demokrácia arról szól, hogy tiszteled a szabadságot és a kritikus gondolkodást. Ha a demokrácia veszít, mi veszítünk és Magyarország veszít.

Ő a CEU előtt nem tudta, hogy mennyire is fontos a kritikus gondolkodás. - Sokkal kényelmesebb egy-két forrásra alapozni, de rájöttem, hogy a megtanult kritikus gondolkodás az alapja a populizmus megfékezésének és magának a demokráciának is. Hét éve élek ebben az országban, Venezuelából jöttem. Hazám ma romokban hever és tudom, miért hagytam el, azt mondtam, ami elég az elég. És itt is azt látom, hogy gondok vannak, de arra gondolok, amikor elfáradok, hogy

egy országot már elvesztettem a populizmus miatt, még egyet nem hagyok, harcolni fogok.

Magyarul fejezi be: – A CEU-val vagyok, szeretem az országot, szeretem az egyetemet.

Közben a Zrínyi utca tele lett, az Október 6. utcáig állnak az emberek.

Fotó: Merész Márton

Jeney Orsolya, Amnesty International volt magyarországi igazgatója, volt CEU-diák, azt mondta, az egyetemen megtanulta, hogy fontos a sokszínű média és az is, hogy a rászorulókat segíteni kell. – Csak a gyáva ember fél a kritikától. Az okos tudja, hogy a kritika előre viszi. Azt, hogy egy társadalom csak akkor fejlődik, ha szolidárisak vagyunk egymással. Büszkének kellene arra leni, hogy milyen minőségi oktatást végez az egyetem, és hogy viszi az ország jó hírét. – Tudom, hogy nehéz elhinni, hogy ezt a harcot meg lehet nyerni. De hinnünk kell abban, hogy a demokrácia nekünk jár – kockáztatta meg.

Fotó: Merész Márton

Utána a momentumos Gönczi Gergő leendő CEU-s diák emelkedett szólásra, azt állítva, az oktatás nem jobboldali vagy baloldali kérdés. A tudás nem konzervatív vagy liberális. Az oktatás ügye nemzeti ügy. Szerinte az az ország jó, ahol sokan járnak iskolába. Nagyapja, aki egy kis faluban született az első világháború után, csak hat elemit végzett, de kilencven felett is azt mondta unokájának, tanuljon, mert attól lesz jobb az ő és az ország sorsa is. – A tudás viszi előre az országot. Nem szabad elvenni egy 25 éve működő iskolát a fiataloktól, amit szeretnek a diákok és korszerű képzést kapnak.

Fotó: Merész Márton

Beszélt arról is, sokan kérdezték tőle, hogy nem fél-e ma kiállni, de nem. Az oktatás nemzeti ügy, a nemzetet egységbe kovácsoló közös ügy. – Ha nem tanulunk, nem leszünk többek, mint a nyugati államok összeszerelő országa, vagy feláldozható sakkfigurák Vlagyimir Putyin sakktábláján – fejezte be a beszédét.

Fotó: Merész Márton

Utolsó felszólalóként Fekete-Győr András, a Momentum elnöke azzal nyitott, hogy a bezárkózás helyett a nyitásra van szükség.

– Amikor én születtem, Orbán Viktor Soros György ösztöndíjasaként tanult Oxfordban. Most ő a legnagyobb akadálya annak, hogy itthon mások hasonló tudásra tegyenek szert.

Magyarok álmait törik össze – folytatta –, mert már nem csak tanulni, hanem dolgozni is külföldre mennek az emberek. Engem az érdekel, hogy legyen jövője az országnak. Szerinte Orbán Viktor fél azoktól, akik nem a Magyar Idők ajánlására döntik el, hogy milyen zenét hallgassanak, fél azoktól, akik többet akarnak tudni. Ezért teszi tönkre a magyar oktatást. – Azt akarják, hogy szavazógépek legyünk, hogy ne kritizáljunk, hogy kussoljunk – fűzte hozzá.

Fotó: Merész Márton

Elárulta azt is, szombattól, december 1-ig szórólapokon viszik el magyarok millióihoz a hírt, hogy

„a CEU szerves része Magyarországnak, és az álmainkat el akarják venni tőlünk”.

– December 1-ig van ideje Orbán Viktornak, elvegye a mocskos, korrupt kezét az egyetemről, hogy megfogja azt a tollat, és aláírja a CEU-val a békeszerződést. Addig van időnk, hogy megmutassuk, nem hagyjuk a CEU-t. Ha 24 óra alatt ennyien ki tudtunk állni, az azt jelenti, hogy óriási tartalékaink vannak – mondta Fekete-Győr András, záróakkordként bejelentve hogy a Momentum november 16-én a Szabadság téren tüntet újra a CEU-ért és az oktatás szabadságáért. Ezután a tüntetés véget ért, a tömeg gyorsan oszlani kezdett.

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.