No pasarán – Több ezren tüntettek az Erdogan-látogatás ellen Budapesten

2019. november 7., 20:35

Szerző:

Csütörtökön budapesti látogatásra érkezett Recep Tayyip Erdogan török elnök. Küldöttsége kedvéért a fél fővárost lezárták,  a látogatás ellen pedig a nap folyamán több tüntetést is tartanak Törökországnak az Iszlám Állam ellen harcoló szíriai kurdok elleni offenzívája miatt. Ennek az offenzívának eddig mintegy 30 polgári áldozata is volt.

A tüntetők – derül ki a Mérce élő közvetítéséből – délután 2-kor az Oktogon és a Nyugati tér között gyülekeztek, a Teréz körút 25.-nél tartott beszédek után több százan indultak el a Nyugati tér felé át a Margit hídon a Széll Kálmán térig. A menet élén állók egy „Fight for Rojava” feliratú transzparenssel haladnak, a tüntetők az „Erdogan, takarodj!” rigmust skandálják. (Rojava annak a de facto autonóm területnek a központja Északkelet-Szíriában, amelynek egy részét a török hadsereg megszállás alatt tartja.)

A 168 Óra Online egyik olvasójától kaptunk egy fotót, amelynek a tanúsága szerint valaki a „No pasarán!” feliratú kocsival tüntet rendőrautók között a Szent István körút és a Szemere utca sarkán.

Fotó: 168 Óra/olvasói fotó

Fél négyre a tömeg már több mint ezer fősre duzzadt, a Margit hídon zászlót feszítettek, ki, azután pedig, hogy 5 körül elérik a Széll Kálmán teret, újra beszédek következtek. Ekkor már több ezer ember tüntetett a török elnök budapesti látogatása ellen, a tömeg megtöltötte a Széll Kálmán teret.

A téren felszólalt egy Magyarországon élő törökországi kurd lány, Kaya Elif is, aki

azzal esett neki Recep Tayyip Erdogannak, hogy milyen jogon jön Magyarországra, neki börtönben a helye. Ezt a mocskot – a kurdok elleni offenzívát – a török elnök nem fogja lemosni magáról, és nem fogják azok sem, akik őt támogatják.

A kurd lány szégyentelennek, gyalázatosnak nevezte Törökország észak-szíriai offenzíváját, Orbán Viktornak pedig azt a költői kérdést tette fel, hogy milyen jogon támogat egy gyilkost.

A Széll Kálmán térről a tömeg egy része, 300-400 ember Gül baba türbéjéhez vonult, amelyet Recep Tayyip Erdogan is megnéz, és amely előtt rendőrsorfal állt fel távol tartani a tüntetőket. – Janicsárok vagytok – skandálta a tömeg.

A tüntetők egy része a Margit híd budai hídfője előtt, a lezárt Margit körúton összefutott a török elnök és a magyar miniszterelnök Gül baba türbéje felé tartó autókonvojával a Török utcánál és a Fekete sas utcánál. Nem feszültek neki a mindössze négy főből álló rendőrsorfalnak, de füttyszó és bekiabálás ment keményen. A lezárást végül este hét előtt pár perccel feloldották, ekkor indulhatott el a tömeg át a Margit hídon Pest vagy Buda felé.

Hozzávetőlegesen 200 ember a Nyugati tér felé vette az irányt, a rendőrük a Szent István körúton érték utol és kezdték el oszlatni a tömeget. Lökdösődés alakult ki, az újságírók sem úszták meg, a tüntetők egy része, 100-200 ember viszont így is elindult Törökország budapesti nagykövetsége felé. A rendőrök az épülettől 300 méterre állították meg őket egy sorfallal és kordonnal a Rippl-Rónai utcánál. Nem sokkal ezután, este fél kilenc előtt a tömeg elkezdett oszladozni, a tüntetés véget ért.

Recep Tayyip Erdogan délelőtt 10-kor érkezett Budapestre. Először Áder János fogadta a Sándor-palotában, utána Orbán Viktor látta vendégül a karmelita kolostorban. 

Ezután a magyar miniszterelnök és a török elnök kiállt egy közös sajtótájékoztatóra a Várkert Bazárban.