Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Nem eléggé nemzeti az alaptanterv a kormánypárti sajtónak név nélkül nyilatkozó tanárok szerint

2018. október 20. 13:44 - szerző: 168 Óra

Túl liberális ráadásul, szóval nincs nagy jövője a NER-ben.

Sokan bírálják az új Nemzeti Alaptanterv tervezetét „elsősorban annak liberális szellemisége, illetve a hiányzó nemzeti jelleg miatt” - írta a kormányközeli Magyar Hírlap név nélkül nyilatkozó szaktanárok elmondására hivatkozva. Ez nagyjából biztossá teszi, hogy hamarosan átdolgozzák a kormányzati részről, illetve haladó szemléletű szakértők részéről is bírált NAT-tervezetet, amelyet elvileg 2019-ben akarnak bevezetni felmenő jelleggel.

A lapnak nyilatkozó tanárok szerint az alaptanterv irodalmi részből hiányoznak a kötelező olvasmányok, „tehát előfordulhat, hogy a diákok tanulmányaik során nem találkoznak a klasszikus magyar szerzőkkel, művekkel. Kikerülhetnek a köztudatból olyan szerzők, mint Móricz Zsigmond, olyan művek, mint a Himnusz vagy Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye”.

„Azonban, ha a nemzeti identitás alapszövegeit nem ismerik meg a tanulók, akkor megszűnik a közös kánon, ami összetart, megszűnik az egység” – figyelmeztettek a nevüket nem vállaló szaktanárok.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár a lapnak megerősítette, hogy a minisztériumban jelentős mértékben átdolgozzák a tervezetet. Közölte, a módosított alaptanterv november közepére-végére készülhet el.