Tudományosan bizonyított, hogy 2010 óta sokkal több a gyanús közbeszerzés, mint korábban

2018. október 15., 10:16

Szerző:

2010 óta egyértelműen kevesebben indulnak a közbeszerzési pályázatokon, így kevésbé jellemző a verseny az állami pénzek elnyeréséért. Sokkal magasabb az pályázatok korrupciós indexe, vagyis a gyanús körülmények között elnyert közbeszerzések aránya, és sokkal több a korlátozott nyilvánosságú kiírás – derül ki a Korrupciókutató Központ vizsgálatából, amelyet a 444 szemlézett.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Korrupciókutató Központ megvizsgálta az összes közbeszerzést 2005-től 2018 augusztusáig, több mint 193 ezer darabot. Ez alapján jutottak arra, hogy kisebb a verseny az állami pénzekért, több az olyan pályázatok, amikor csak meghívottak indulhatnak, vagy amikor irreálisan rövid idő alatt kell pályázatot írni. Javulást csak abban látnak, hogy 2014 óta pontosabban dokumentálják a szerződéseket.

  • A leghomályosabb évek adatközlési szempontból a Gyurcsány-kormány végén voltak. Ez utalhat a bürokrácia teljes szétesésére, de tudatos titkolózásra, a korrupció leplezésének szándékára is. A mélypont 2008-ban volt, amikor a közbeszerzéseknek csak az 54,1 százalékáról derült ki egyértelműen a legalapvetőbb adatok mindegyike, például hogy ki nyerte meg, ki volt a kiíró. A közbeszerzések ötödénél még most is hiányzik legalább egy alapvető információ.
  • 2005 óta nagy átlagban inkább csökken az egy pályázaton indulók száma. 2007 és 2014 között minden évben esett vagy stagnált a közbeszerzések átlagos versenyerőssége, ami azt mutatja, hogy hányan indultak egy adott pályázaton. Aztán 2016-ban és '17-ben már érezhetően javult a helyzet, de így sem érte el a 2010 előtti szintet, míg idén megint romlik ez a mutató.
  • A transzparens kiírások aránya drámaian csökkent 2010 óta. Ha hirdetmény nélkül írták ki a pályázatot, ha csak meghívottak vehettek részt rajta, vagy gyorsított volt, esetleg nagyon kevés információt lehetett tudni a feltételekről, akkor azok kevéssé átlátható pályázatnak számítanak. 2005-2009 között a közbeszerzések több mint 70 százalékáról könnyű volt értesülni. A mélypont 2011-ben volt, amikor a közbeszerzések kevesebb mint harmada volt csak széles körben hozzáférhető.
  • 2010-ben és 2011-ben volt a legtöbb olyan közbeszerzés, ami már ránézésre is gyanús. Bár valamit javult azóta a helyzet, sokkal több a korrupciós kockázatot sejtető kiírás 2010 óta, mint előtte volt.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.