A keresztény értékekre hivatkozva nem engedték meg egy transznemű nőnek, hogy magyar népviseletet kölcsönözzön

2019. július 11., 12:42

Szerző:

Eszter transznemű nő, aki a blogján futó  fotósorozat elkészítéséhez szeretett volna hollókői népviseletbe öltözni. Ezért felvette a kapcsolatot a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft.-vel. Az intézmény egy ruhakölcsönzési szolgáltatást biztosító egyéni vállalkozóhoz irányította őt. 

A vállalkozó kezdetben nyitott volt a ruha bérbeadására, annak tudatában is, hogy Eszter transznemű. Néhány nappal később azonban többek között arra hivatkozva, hogy „a fotózásnak híre ment a faluban, és nagyon sokan fejezték ki nemtetszésüket", valamint hogy „Hollókő (...) egy zárt keresztény közösség",

megtagadta a ruhakölcsönzést

– idézi a Háttér Társaság írta közleményét a hvg.hu.

Hollókői népviselet. Képünk illusztráció.
Fotó: Pinterest

Eszter az elutasítást követően az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult. Az eljárás során az egyéni vállalkozó arra hivatkozott, hogy a szolgáltatást azért nem biztosította, mert nem állt rendelkezésére megfelelő méretű ruha; neki személyesen nincs ellenérzése a transznemű emberekkel szemben, a falubeliek nemtetszése kapcsán pedig csak magánvéleményét fogalmazta meg. 

Az alapos vizsgálat során a Hatóság megállapította, hogy

a vállalkozó érvelése nem állja meg a helyét.

„Fontosnak tartottam a helyi vállalkozók, szolgáltatók és döntéshozók figyelmét felhívni arra, hogy nemi identitása miatt senkit sem lehet megfosztani egy szolgáltatás igénybevételétől" - kommentálta az EBH határozatát Eszter. „Különösen visszás, hogy a keresztényi értékekre hivatkozva utasítottak el, ahelyett hogy a keresztényi szeretet nevében bárkit szívesen fogadnának Hollókőn, ebben a páratlan kultúrtörténeti kincsesdobozban" – tette hozzá.

Dombos Tamás, a nő képviseletét ellátó Háttér Társaság munkatársa elmondta: A kutatások szerint

minden harmadik LMBTQI embert ért már hátrányos megkülönböztetés szexuális irányultsága vagy nemi identitása miatt, de az ilyen ügyeknek csak a töredéke jut el az EBH vagy a bíróságok elé.

A Hatóság a jogsértés megállapításán túl megtiltotta a vállalkozónak a jogsértés jövőbeni tanúsítását. A határozat jogerős, az ellen fellebbezésnek helye nincs – írta a lap.

Ami az említett keresztény hollókői közösséget illeti, annak megbecsült tagja Becsó Zsolt fideszes országgyűlési képviselő is, aki 34 milliós uniós támogatást kapott egy vendégház és a hozzá tartozó teniszpálya építésére, az ingatlant azonban ő maga és családja használja.

2024. április 23., 07:17

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.