Tragédia a szülészeten: meghalt a kismama

Nehezen dolgozzák fel a Bács-Kiskun Megyei Kórház Izsáki úti szülészetén a hétfői tragédiát. A -nak nyilatkozó ápolók elmondták, teljesen megdöbbentek az eset hallatán, és nem tudnak napirendre térni a történtek felett.

2010. november 5., 04:00

November 1-én a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által működtetett kórház Izsáki úti szülészetén elhunyt egy 26 éves, harmadik gyermekének életet adó édesanya. Az eddigi információk szerint a szülés normális módon zajlott, a fiatal anyuka egészséges gyermeket szült. Ezt követően azonban a szülőorvos nem tudta elállítani a vérzést, és hiába műtötték meg a kismamát, az éjszakai órákban belső vérzés következtében elhunyt az intenzív osztályon. A kórház igazgatója, dr. Svébis Mihály a tragédia miatt azonnali vizsgálatot rendelt el, annak kiderítésére, hogy mi okozta az édesanya halálát. Ennek lezárásáig a kórház nem nyilatkozik az ügyről.

A delmagyar.hu stábja csütörtökön felkereste az Izsáki úti kórház épületét. Az intézményben semmilyen rendkívüli intézkedést nem vezettek be, az ott dolgozók készségesen álltak rendelkezésükre, és megmutatták az utat a szülészeti osztályra. Utuk során több ápolóval is sikerült néhány szót váltanunk, akik nagyon nehezen találták a szavakat, amikor szóba hozták a sajnálatos tragédiát.

A szülészet 4. emeletén található újszülött osztályon külön csengetésre jelent meg a nővérke, aki elmondta, ebben az esetben sajnos nem adhat információt arról, hogy a gyermeket kiadták-e már az édesapának, amit mi tiszteletben is tartottak. Egy folyosón várakozó édesapától megkérdeztük, nem ijedt-e meg a történtek után, amire ő úgy válaszolt, elsőgyermekes apaként még könnyek is szöktek a szemébe, annyira letaglózta a hír, de egyúttal sajnálja az érintett orvosokat is, akik számára - ha más szempontból is - de szintén hatalmas tragédia lehet az eset.

Az ügynek folytatása lesz a rendőrségen is. Nyíkos Tamás főhadnagy, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője honlapknak elmondta, hogy a rendőrségre érkezett feljelentés egy közeli hozzátartozótól. A feljelentés alapján a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya nyomozást rendelt el halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség bűncselekményének elkövetése miatt, ismeretlen tettes ellen.

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.