Tovább emelkedik a magyar világszínvonal: már ezer gyerek jut egy háziorvosra

2018. január 19., 08:28

Szerző:

Tizenhat év alatt több mint kétezerrel nőtt az egy háziorvosra jutó éves betegforgalom, miközben az alapellátó orvosok száma folyamatosan csökken. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint  2000-ben  47,5 millió, 2008-ban 50 millió, 2016-ban pedig már 55 millió esetet láttak el a rendelőkben, miközben a háziorvosok száma ugyanebben az időszakban 5159-ről 4755-re csökkent – írja a Magyar Nemzet.

Valószínűleg erre vezethető vissza, hogy a háziorvosok egyre ritkábban látnak el beteget rendelőn kívül: 2006-ban még 4,2 millió esetben történt ilyen, 2016-ban azonban csak 1,5 millió alkalommal.

Tehát már csak a nagyon indokolt esetekben mennek házhoz az orvosok, bár akkor sem mindig:

a védőnők tapasztalatai szerint még egy hasmenéses-hányós gyerekhez sem szoktak kimenni a háziorvosok,

sőt, még az ügyeletes orvos sem indul útnak reggel nyolc és este nyolc óra között. Ilyenkor a szülőnek kell megoldania, hogy bevigye gyermekét a rendelőbe, kocsival, taxival, vagy ahogyan tudja. Akkor is, ha ő maga szintén beteg.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága azt állította a lapnak, hogy minden olyan esetben, amikor szükséges, a betegek térítésmentesen jogosultak a lakáson való ellátásra.  Az újság információi szerint azonban előfordul, hogy a háziorvos pénzt kér a kiszállásért, illetve az is, hogy a beteg ad neki.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az utóbbi években egyre kevesebben tudják házi gyermekorvos segítségét kérni, mind többen kényszerülnek ugyanis a felnőtteket és gyerekeket is ellátó vegyes praxist igénybe venni, mert nincs elég gyermekorvos az országban. A gyermekorvosok öt évig csak gyermekgyógyászatot tanulnak, a felnőtt-háziorvosoknak kötelezően csak négy hónapig kell ezen a képzésen részt venniük. Ebből két hónap az elmélet és hat hét a praxisban eltöltött idő. Tehát nagy a különbség a házi gyermekorvosi és a vegyes praxisos ellátás között.

A statisztikai hivatal friss adatai szerint 2016-ban 1444 házi gyermekorvos volt az országban, hozzájuk pedig nem kevesebb mint 1,417 millió gyermek volt bejelentve.

Tehát közel ezer gyermek jut egyetlen orvosra.

Mindeközben letelepedési támogatást a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő friss adatai szerint mindössze 53 háziorvos nyert.